Turvallinen startti kouluvuoteen

Reppu on pakattu ja odottaa jo valmiina, pian luokkakaverit näkevät toisensa pitkästä aikaa. Koululaiset ovat viettäneet kesälomansa ja opintie kutsuu jälleen. Opin ääreen päästäkseen on koulumatkan sujuttava mukavasti ja turvallisesti.

Pääkaupunkiseudun ja erityisesti Helsingin alueen koulumatkojen erityispiirre on kulkumuotojen laaja kirjo. Koulumatkoja kuljetaan jalan, pyörällä, auton kyydissä sekä eri joukkoliikennevälineillä. Monet koulumatkaansa taittavat myös yhdistelevät eri kulkumuotoja. Kun lapsi tai nuori vaihtaa koulua, uuden koulureitin varrella voi olla uudenlaisia liikennetilanteita edessä ja niihinkin on syytä valmistautua.

Kuva: Liikenneturva

Koulutielle harjoittelun kautta

Koulun ja kodin antaman liikennekasvatuksen tueksi Liikenneturvan Helsingin toimipiste ja HSL toteutti keväällä yhteisen Metrokiertueen. Esikoululaisten kanssa kertasimme jalankulkijalle tärkeät seikat. Oppilaat hämmästyttivät kerta toisensa jälkeen sääntö- ja liikennetietämyksellään. Käytännön harjoittelussa esikoululaisten innokas leikkisyys tuli kuitenkin esille. Kun harjoittelimme suojatietä esittävällä matolla turvallista tienylitystä, lapset olivat malttamattomia. Näin siitä huolimatta, että juuri hetkeä aikaisemmin he muistivat, että ennen tienylitystä täytyy pysähtyä, katsoa molempiin suuntiin ja kuunnella.

Koulumatkaa kannattaakin harjoitella yhdessä aikuisen kanssa ja kerrata tärkeät seikat varsinaisen koulumatkan varrella. Keväällä esikoululaiset, näinä päivinä jo koululaiset, ovat itsenäisen liikkumisen kynnyksellä. Heillä on jo paljon tietoa, mutta aikuisen tulee vielä tukea turvallisen liikkumisen valinnoissa.

Aikuiset esimerkkinä kypärän käytössä

Useat koululaiset taittavat matkansa myös pyöräillen. Metrokiertueella kuudesluokkalaisten kanssa palautimme mieleen pyöräilyn säännöt ja tarvittavat varusteet. Alemmilla luokilla kypärän käyttö on yleistä, mutta jotain tapahtuu kesän aikana yläkouluun siirryttäessä. On nuoria, jotka yläkouluun siirtyessään jättävät kypärän kotiin naulakkoon roikkumaan kouluun lähtiessään. Pyrimme vierailumme aikana innostamaan nuoria jatkamaan kypärän käyttöä, sillä yläkoululaisen pää ei kestä iskuja yhtään muita päitä paremmin.

Viesti nuorille on, että oma pää kannattaa suojata yllättävien tilanteiden varalta. Kotona nuorta voi kannustaa kypärän käyttöön esimerkiksi hankkimalla yhdessä koulun alun kunniaksi uuden kypärän. Tyylejä ja malleja löytyy varmasti jokaiseen makuun. Lisäksi on hyvä muistaa, että aikuisen esimerkki tässäkin asiassa on voimakas.

Kännykkäsäännöistä sopiminen

Kännykkä kuuluu monen arkeen ja toimii myös lapsen ja vanhemman välisenä viestintävälineenä. Liikenteessä kännykkä vie huomion helposti. Kannustamme vanhempia keskustelemaan lasten kanssa kännykän käytöstä liikenteessä ja sopimaan yhteiset toimintatavat. Koululainen ei välttämättä ilman vanhemman opastusta ymmärrä, ettei vilkas risteystilanne ole sopiva hetki viestitellä kaverin kanssa tai pelata Pokémon Go:ta

Liikennettä_Seppo-Laakso_aineistopankki_lev600

Kuva: Seppo Laakso, Helsingin kaupungin aineistopankki

Oli koulumatka minkälainen hyvänsä, on todennäköistä, että Helsingissä sitä kulkiessaan ylittää suojatien. Liikenneturvan Sinä teet suojatien -kampanja muistuttaa, että suojatie on itseasiassa maalia asfaltilla. Vain hiljentämällä nopeutta, olemalla tarkkaavainen ja joustava muita liikkujia kohtaan suojatiestä tulee turvallinen paikka ylittää tie. Minä, sinä ja me teemme suojatien.

Katso video täältä https://www.youtube.com/watch?v=tdQ3BaWhgn0

 

Meeri-Sorjonen_lev200

Meeri Sorjonen
koulutusohjaaja
Liikenneturva

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.