Poimintoja RuutiExposta 5.11.2015

Unelma yhdenvertaisesta yhteiskunnasta

RuutiExpo kokosi kaupungintalolle tuhansia nuoria kohtaamaan kaupungin virkamiehiä, päättäjiä, poliitikkoja ja järjestöjen edustajia. Ohjelmassa korostui vahvasti tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Rasismia sekä sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvää syrjintää käsiteltiin monin eri tavoin eri foorumeilla: pyöreän pöydän keskustelussa, paneelikeskustelussa, työpajoissa sekä järjestöjen toimintapisteillä tekemällä ja kokemalla.

IMG_4403.jpg_seina_weblev600

Meillä on unelma.

Tasa-arvo osastolle pystytetty Meillä on unelma –seinä täyttyi jo aamupäivän aikana nuorten toiveista, jotka liittyivät koulutukseen, harrastuksiin ja työelämään.

Suomen lukiolaisten liiton Helsingin piiri järjesti valtuustosalissa tasa-arvoseminaarin. Seminaarissa pohdittiin mm. mitä on suomalaisuus? Onko saunassa käynti suomalaisuuden merkki? Miksi ulkoinen habitus on niin merkitsevä kohtaamisessa? Onko kansalaisuus arvokkaampaa, jos sen on saanut syntymälahjana vai pitkän ja vaativan hakuprosessi kautta? Keskustelun fasilitaattorina toimi kansanedustaja Eva Biaudet (RKP).

 Tietoa ja tekemistä

Toimintapisteillä osallistujat saivat perustietoa esimerkiksi eri järjestöjen toiminnasta ja heidän tarjoamasta koulutuksesta. Nuoret pystyivät antamaan ideansa esimerkiksi nuorisotalojen toimintaan, uuden Olympiastadionin käyttömahdollisuuksiin, luonnonsuojeluun ja energiansäästöön. Osalla pisteitä oli mahdollisuus tehdä julisteita tai painaa pinssejä, toisilla vastattiin kyselyihin ja osalla pääsi pelaamaan lautapelejä.

IMG_4421_pinssien-arkartelua_weblev600

Pinssien tekoa.

Nuorilta nuorille

RuutiExpon suunnittelussa on pyritty siihen, että nuoret itse esittelevät toimintaa ja vaikuttamisen keinoja nuorille. Tämä onnistui mainiosti tänä vuonna. Yhtenä esimerkkinä on Stadin ammattiopiston opiskelijoiden opiskelijayhdistys STAO ry, joka muodostuu Stadin ammattiopiston toimipaikkojen opiskelijakunnan hallitusten edustajista.

STAO ryn edustajat kertoivat, miten he omalta osaltaan edistävät opiskelijoiden osallisuutta ja hyvinvointia oppilaitoksessa. Toimintapisteellä osallistujilla oli mahdollisuus ottaa kantaa liikkumalla Kyllä-Ei akselilla esittelijöiden esittämien väittämien mukaisesti. Väittämät koskivat mm. opiskelua, opiskelijakunnan hallituksen roolia ja opiskelijakuntatoiminnan kautta kertyvää osaamista.

IMG_4352_STAON_standilla2_weblev600

STAO:n ständillä.

RuutiExpo järjestettiin tänä vuonna viidettä kertaa.
Lue lisää RuutiExposta: http://ruutiexpo.munstadi.fi/

RuutiExpon tunnelmia löydät myös opetusviraston Facebook-sivulta, katso kuvakansio 5.11.2015.

Ulla Juhanko,
koulutussuunnittelija
opetusviraston nuoriso- ja aikuiskoulutuslinja

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.