Ilmiöpohjainen oppiminen rikastaa perinteistä lukio-opetusta

Ilmiöpohjaisella oppimisella halutaan tarjota lukiolaisille kokonaisvaltaisia ja eheitä oppimisprosesseja perinteisen, usein eri oppiaineisiin sirpaloituneiden koulupäivien ohella. Ilmiöpohjaisuus tarjoaa motivoivan tavan opetella yhteiskunnassa ja tulevassa työelämässä tarvittavia ydintaitoja, kuten esimerkiksi ajattelutaitoja tai tiimityötä.

Helsingin kaupungin lukioissa ilmiöpohjaista oppimista on kehitetty ja kokeiltu useamman vuoden ajan. Monet lukiot ovat muun muassa toteuttaneet viidennen jakson ilmiöpohjaisesti.

Makelanrinteen_lukio_046-lev-600

Ilmiöpohjaisessa oppimisessa on ajatuksena yhdistää eri oppiaineita eheiksi kokonaisuuksiksi. Kuva: Rhinoceros

Ilmiöpohjaisessa oppimisessa on ajatuksena yhdistää eri oppiaineita eheiksi kokonaisuuksiksi – ei suinkaan opettaa eri aineissa samoja asioita samaan aikaan, kuten mielipidekirjoituksessa (Ilmiöpohjainen oppiminen lisää lukiolaisten stressiä, 19.9.2015) kirjoittaja arveli.

Perinteisten, tarkasti rajattujen tehtävänantojen, kuten monivalintojen tai aukkotehtävien sijaan ilmiöpohjaisessa oppimisessa tarkastellaan ja tutkitaan ilmiöitä yhteisöllisesti. Avoimet tehtävänannot saavat opiskelijat ajattelemaan ja itse rakentamaan tietoa tiedon toistamisen sijaan. Tämä uutena työskentelytapana saattaa aluksi tuntua monesta opiskelijasta työläältä.

Ilmiöpohjainen oppiminen on uusi työskentelytapa niin opettajille kuin opiskelijoillekin. Monesti opettajat ja opiskelijat vasta opettelevat tätä uutta työskentelykulttuuria. Opettajien osaamista on Helsingissä tuettu täydennyskoulutuksilla useamman vuoden ajan.

Lukiomme keräävät palautetta ja ideoita ilmiöpohjaisesta jaksosta ja oppimisesta niin opiskelijoilta kuin opettajiltakin. Tämän tärkeän palautteen pohjalta kehitämme Helsingin kaupungin lukioissa ilmiöpohjaista oppimista ja opetusta – lukio-opiskelijoiden parhaaksi.

Pasi Silander
Stadin eKampuksen kehittämispäällikkö

Arja Kukkonen
Linjanjohtaja
Helsingin opetusvirasto
Nuoriso- ja aikuiskoulutuslinja

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.