Penkkaripäivänä on lupa pitää hauskaa

Peruskouluaikoina ”penkkaripäivä” tarkoitti jännittävää taukoa koulutyöstä, koulun pihalla hytisemistä ja hassuille puvuille nauramista sekä tietysti sitä kaikista tärkeintä: karkkia. Rekkojen lavoilla pomppivat abiturientit näyttivät koulutaipaleensa alkumetreillä tallustelevien silmään kovin isoilta ja vanhoilta, eikä kukaan ehtinyt tai osannut ajatella, mitä kaikkea heidän elämässään oli edessä. Toisin kuin heidän heittelemänsä makeiset, se ei kiinnostanut nuoria koululaisia.

Helsingin_Medialukio2

Medialukion abien penkkaritunnelmia vuodelta 2014. Kuva: Salla Leijavuori.

Muistan hyvin kaikki ne kerrat, kun seisoin itse tuossa pienten koululaisten joukossa. Siksi onkin uskomatonta ajatella, että omat penkkarini ovat ensi viikolla. En nää peilissä sellaista ”isoa tyttöä”, joita rekkojen lavat olivat täynnä. Kuitenkin kaikki tuntomerkit hassua naamiaisasua myöten täsmäävät.

Lukion ensimmäisellä ja toisella vuosiluokalla penkkaripäivä sai hieman erilaisen merkityksen. Se tarkoitti abishow’ta ja koulunsa päättäviä kavereita ja tuttuja. Toisena vuonna se tarkoitti myös vanhojenpäivää ja –tansseja, ensimmäisenä vuonna lähinnä niistä unelmoimista ja abien perässä siivoamista.

Helsingin_Medialukio

Medialukion abien penkkaritunnelmia vuodelta 2014. Kuva: Salla Leijavuori.

Tällöin penkkarien jälkeinen elämä kutkutteli jo mieltä. Välillä se jopa stressasi; miten kirjoitusten kanssa käy? Mitä niiden jälkeen tapahtuu? Minkäänlaisesta ahdistuksesta tai paniikista lukulomalle jäävien abien ilmeissä ei kuitenkaan ollut merkkejä. Penkkaripäivänä he riehuivat ja nauroivat. Silloin he saivat unohtaa kaikki huolenaiheensa ja velvollisuutensa, mikä sai nuoremmatkin odottamaan omaa vuoroaan malttamattomina. Nyt se on vihdoin tullut.

Tänä vuonna penkkaripäivä tarkoittaa monenlaisia asioita. Se tarkoittaa karkkien määrän pohtimista ja tilaamista, naamiaisasun etsimistä ja pohtimista, tarpeeksi lämpimien vaatteiden penkomista, päivän ohjelman kokoamista ja rekan kylkeen kirjoitettavien tekstien miettimistä. Se tarkoittaa myös koulun loppumista ja uusien asioiden alkamista.

IMG_4454

Vuoden 2011 rekat lähdössä kohti keskustaa. Isosta lukiosta lähtee aina monta rekalllista abeja. Kuva: Emil Valkama.

Kevään ylioppilaskokeiden jälkeenkin monella on edessään tärkeitä koitoksia ja päätöksiä. Jatkokoulutushaku tuo mukanaan pääsykokeita, soveltuvuushaastatteluja ja ennakkotehtäviä. Toiset pitävät välivuoden ja hakevat työpaikkaa, aloittavat asepalveluksen tai lähtevät ehkä ulkomaille. Jokaisen on löydettävä paikkansa.

Vaikka penkkaripäivä onkin lähtölaukaus kaikenlaiselle uudelle ja jännittävälle, on se ensisijaisesti abien oma päivä, jolloin on lupa pitää hauskaa. Siitä luvasta kannattaa ottaa kaikki irti!

Penkkarit_2013_78

Kuva: Rhinoceros

 

Kiia Hakkala
Helsingin medialukion abiturientti

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.