Valmistaudumme ylipormestarin itsenäisyysjuhlaan

Helsinkiläiskoulujen neljäsluokkalaiset kutsutaan jälleen ylipormestari Jussi Pajusen isännöimään itsenäisyysjuhlaan. Jokainen oppilas saa henkilökohtaisen kutsukortin ylipormestarilta. Kortti on arvokas muisto tapahtumasta.

Malminkartanon ala-asteella valmistautuminen itsenäisyyspäivän tansseihin Finlandia-talolla aloitettiin jo hyvissä ajoin. Oppilaat, minun mahtavat neljäsluokkalaiseni, kyselivät uteliaina jo aikaisin syksyllä, milloin harjoitukset alkavat ja kenen kanssa kukin pääsisi tanssimaan.  Innokkaita kysymyksiä heräsi myös Finlandia-talon tapahtumista ja esiintyjistä. Isosiskot ja isoveljet sekä ystävät olivat kertoneet jo kokemuksistaan aikaisemmilta vuosilta.

Pertti_Nisonen_IP

Kuva: Helsingin kaupungin kuvapankki/Pertti Nisonen

Tanssiparien valinta osoittautuikin hankalammaksi, mitä osasin kuvitella. Tyttöjä luokallani on vain seitsemän, joten parit joutuvat vuorottelemaan ainakin koulun itsenäisyyspäivän juhlassa, jossa pääsemme näyttämään harjoittelumme tuloksia. Harjoituksissa kaikki ovat kuitenkin osallistuneet innokkaasti, vaikka aina ei se mieluisin tanssipari olisi vierelle päätynytkään.

Harjoittelimme tansseja pienissä erissä, joten aikaa jäi muullekin liikunnalle.  Monet tanssit olivat oppilaille jo ennestään tuttuja, tai ne oli ainakin nähty aikaisempina vuosina koulun itsenäisyyspäivän juhlissa. Oli hienoa seurata ryhdikästä ja rytmikästä menoa koreografioiden omaksumisen myötä.

Ennen Finlandia-talon hienoa ja juhlallista tapahtumaa oppilaat tanssivat kenraaliharjoituksena vanhemmille edellisenä iltana. Samalla varmistamme, että kaikilla on juhla-asut kunnossa ja askeleet hallussa. Olen jo kuullut tyttöjen supattelevan meikeistä, hiuksista sekä mekoista. Tilaisuus on oppilaille ja vanhemmille mieluinen ja jännittävä tapahtuma.

Toisaalta tapahtuma on juhlallinen ja hieno, toisaalta taas rentoa ja mukavaa yhdessäoloa.

Kuva: Raili Tanhuanpää

Kuva: Raili Tanhuanpää

Opettajakin aikoo nostaa mehumaljat ja napostella vaahtokarkkeja osallistujien kanssa juhlatunnelman lisäämiseksi. Koulun oma itsenäisyyspäivän juhla on myös hieno ja arvokas tapahtuma. Meillä on ollut tapana luoda koulun ruokalaan lähes ravintolamaiset olosuhteet pöytäliinoin, seinäkoristeluin sekä kattauksin.

Kuva: Malminkartanon ala-asteen koulu

Lipun tuonti saliin airuineen päivineen on vaikuttavaa joka kerta. Perinteenämme on myös jo vuosien ajan ollut Vaskivuoren musiikkilukion esittämä klassinen konserttituokio ennen 4. luokkalaisten tanssiesitystä koko koululle.

Oppitunneilla olemme puhuneet Suomen itsenäisyydestä. Kuvaamataidossa oppilaat saivat luoda aiheeseen sopivia töitä, teemana ”sininen”.

Juhlapukeutumisen merkityksestä sekä hyvistä tavoista keskustelimme äidinkielen tunneilla.

Oppilaillani on hienoja mielipiteitä ja he osallistuvat keskusteluihin aktiivisesti. Musiikin tunnilla kertaamme vielä aiheeseen liittyvät laulut sekä niiden sanat.

Hyviä ruokailutapoja, kohteliasta käytöstä ja toisten huomioimista pyrimme vaalimaan joka päivä ruokalassa. Opettaja syö ja opastaa oppilaita samassa pöydässä.

Oppilaat eivät ehkä täysin ymmärrä Suomen itsenäisyyden merkitystä, mutta luulen kuitenkin, että jokainen tuntee sen sydämissään sillä viikolla, kun tanssimme ja juhlimme ylpeänä itsenäistä Suomea.

kuva_Seppo_Laakso

Kuva: Halsingin kaupungin kuvapankki/Seppo Laakso

Malminkartanon ala-asteen 4A toivottaa kaikille hyvää itsenäisyyspäivää!

Tunnelmia kirjasi 4A:n luokanopettaja Lari Oresmaa

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.