Eihän ne koulun ja Nico-Petterin asiat järjestöille kuulu! Vai voisimmeko olla avuksi?

Puhutaan oppilashuollon, opettajien ja kodin välisestä yhteistyöstä. Vaan unohtuuko järjestö yhteistyökumppanina? Mihin järjestöä tarvitaan vai tarvitaanko?

Ei tarvittaisikaan, jos kaikki sujuisi kuin ihanneyhteiskunnassa. Neuvolassa olisi kiinnitetty huomioita vauva-Nicon kommunikatiivisten eleiden käytön vähäisyyteen. Päiväkodissa olisi huomattu lapsen hakevan oikeita sanoja. Yhteistyö neuvolan ja kodin kanssa olisi käynnistynyt saumattomasti. Nico-Petterin pulmat lukemaan oppimisessa ja niiden yhteys luokassa häiläämiseen olisi huomattu heti ekalla. Ei odoteltu, että kyllä se siitä ja ne pojat vaan kypsyy myöhemmin. Ei jätetty myöhemmin lukitestiä tekemättä, varsinkin kun pojan isälläkin on lukivaikeutta. Matematiikan, ruotsin ja biologian opettajat olisivat osanneet tukea Nico-Petterin oppimista kukin omilla tunneillaan, ei vain erityisopettaja. Äänikirjat olisivat olleet pojan käytössä alusta asti, jotta hidas lukeminen ei olisi jarruttanut oppimisen iloa. Kokeet hän olisi saanut tehdä osittain suullisesti ja kokeissa olisi arvioitu osaamista, ei kirjoitusvirheitä. Nico-Petterin äidille ei olisi koskaan puhuttu ”näistä heikoista oppilaista” vanhempainvartissa. Eikä poika olisi turhautunut oppimispulmiinsa, kokenut huonommuutta, ei ajautunut lintsauskierteeseen, pussikaljaporukoihin, eikä jättänyt kesken myöhempiäkin opintoja.

Arjessa harva systeemi toimii täydellisesti. Ei neuvola, päiväkoti tai koti. Ei koululaitoskaan. Ei vaikka Pisa-tuloksiin tultaisiin tutustumaan ulkomailta asti ja vaikka kolmiportaista tukimallia toteutettaisiin kuinka tohinalla. Koulun haaviin jää osa Nico-Pettereistä ja Jenna-Emilioista. Mutta vain osa. Osa ”harmaata” oppimisvaikeuksisten joukkoa jää yhä huomaamatta ja huomioimatta. Aina oppimisvaikeuksia ei ole helppo tunnistaa häiriökäyttäytymisen ja psykosomaattisten oireiden taustalta. Eikä varsinkaan hiljaisuuden. Jenna-Emilian keskiarvo on 9,6, eikä hän metelöi. Eipä välttämättä tule ensimmäisenä kenenkään mieleen, että tytöllä on lukivaikeus ja alisuoriutumista. Ja ellei tunnistaminen ja tukeminen ole osa jokaisen opettajan koulutusta, tuskin juolahtaa historian opettajan mieleen lukivaikeus, jos koevastauksen mukaan Kolumbus purjehti Amerikkaan 1942. Ei se Jenna vaan osannut…

Koulun haavin silmukoiden läpi sujahtavasta harmaasta joukosta kertoo karua kieltä vuonna 2008 päättynyt Opetushallituksen hallinnoima ja Erilaisten oppijoiden liiton ideoima ”Lukineuvola”-hanke. Oletuksena oli, että tapaisimme paljon aikuisia, joiden oppimisvaikeudet ovat jääneet tunnistamatta. Luvut kuitenkin yllättivät jopa lukijärjestökonkarit. Lukineuvolan asiakkaista peräti 84% ei ollut koskaan aikaisemmin saanut diagnoosia lukivaikeudestaan. 65% ei ollut koskaan saanut mitään oppimisvaikeuksiin liittyvää palvelua. Ja ei, asiakkaat eivät suinkaan olleet koulunsa kymmeniä vuosia sitten käyneitä, vaan heidän keski-ikänsä oli 33 vuotta.

Nähtävästi järjestön palveluja tarvitaan yhä, vielä koulun jälkeenkin.

Järjestön tehtäviä ovat neuvonta- ja ohjauspalvelut. Asianosaisille, vanhemmille, mutta myös – tämä usein unohtuu – ammattilaisille. Palvelut toimivat kasvotusten, lukipuhelimen ja nettineuvojan kautta. Kysyä voi jopa nimettömänä. Neuvojina on sekä eri alojen ammattilaisia että kokemusosaajia, lukivaikeuksisia aikuisia.

Meihin ollaan yhteyksissä silloin, kun ei tiedetä, mitä tehdä ja mistä saa apua. Yleensä kysyjät ovat epätietoisia, jopa epätoivoisia aikuisia erilaisia oppijoita tai koululaisten äitejä. On pulmia vieraiden kielten oppimisessa. Mietitään opintojen aloittamista tai keskeyttämistä. Halutaan lukitestiin. Meille järjestöön tulee usein niitä kaikkein vaikeimpia kysymyksiä ratkottavaksi. Heiltä, jotka eivät saakaan tukea opinnoissaan ja jotka eivät pääsekään koulun kautta lukitestiin. Myös heiltä, jotka eivät enää ole opintojen tai työelämän piirissä. Joita kukaan muu ei neuvo.

Moni näistä (alla) kysyjistä kuuluisi oikeastaan oppilaitosten oman neuvonnan ja tuen piiriin, mutta he kysyvät nettineuvojalta. Miksi?

”Poikani on toisella luokalla ja joutuu tuplaamaan toisen luokan kirjoitusvaikeuksiensa vuoksi. Olen ymmälläni tilanteesta, koska koulu ei tahdo puuttua pojan asioihin muutoin kuin näkemällä tuplaamisen tarpeelliseksi. Itse äitinä epäilen lukihäiriön mahdollisuutta.”(Äiti)

” Minulla on aina ollut tämä luki-juttu. Matematiikka on mahdotonta. Lukeminen on hidasta. Tiettyjä kirjaimia sotken. Pääsen lukitestiin, mutta mitä hyötyä siitä on kun tiedän jo, että kärsin lukihäiriöstä. Olen harkinnut koulun lopettamista, koska matematiikka tulee tekemään tenkkapoon. En saa tutkintotodistusta, jos koe ei mene sataprosenttisesti läpi. Mitä ihmettä teen?”(Asianosainen)

”Olen 14-vuotias kasiluokkalainen. Olen niin sanottuja hyviä oppilaita, keskiarvo yli yhdeksän. Silti sekoitan numeroita keskenään. Äidinkielessä kirjoitelmat ovat täynnä punakynää, mutta hyvän sisällön takia saan kuitenkin kiitettäviä. Myös kielten opiskelu tuottaa vaikeuksia. Aloin epäillä itselläni lukihäiriötä. Miten pääsen testiin? Kenen kanssa pitäisi puhua?” (Asianosainen)

Mielellämme neuvoisimme useammin myös opettajia. Vaikka sellaisissa pienissä asioissa, kuinka huomioida lukivaikeus tavallisessa tuntitilanteessa ihan pieninkin keinoin. Ilman että tarvitaan yhtään lisää henkilöresursseja tai rahaa.

Entä mitä muuta lukijärjestöillä on tarjota? Helsingin keskustassa toimii pääkaupunkiseudulla palveleva Erilaisen oppimisen keskus ja alueellinen lukiyhdistys, Helsingin seudun erilaiset oppijat (HERO). Keskuksella ja järjestöllä on mm. seuraavia palveluita:

 • Yksilölukitestipalvelut yksityisesti (ja maksullisesti), mikäli testi ei muutoin järjesty
 • Lukiseulat
 • Kurssit ja koulutukset ammattilaisille
 • Kurssit eri ikäisille erilaisille oppijoille
 • Kerran kuussa ilmaiset yleisöluennot ajankohtaisista oppimisvaikeusaiheista
 • Harrasteryhmät erilaisille oppijoille
 • Vertaistukiryhmä aikuisille erilaisille oppijoille
 • “Kohti itsenäistä”-elämää nuorten kurssi nuorille, joilla oppimisen pulmia ja jotka tarvitsevat tukea tulevaisuuden suunnitteluun
 • Etsivä nuorisotyö: kohderyhmänä mm. koulutuksessa olevat nuoret, joilla suuri keskeyttämisriski

HEROn ja valtakunnallisen Erilaisten oppijoiden liiton yhteinen ylpeyden aihe on Helsingissä toimiva Apuvälinekeskus. Miten tekstiä voi lukea äänimuodossa? Miten tehdä muistiinpanoja muuten kuin kirjoittamalla? Mitä apuvälineitä on vieraisiin kieliin tai matikkaan? Keskuksessa on laaja valikoima erilaisia lukivaikeuksisen apuvälineitä. Järjestämme pääkaupunkiseudulla apuvälineiltoja, joissa tutustutetaan myös ammattilaisia apuvälineiden käyttöön.

Valtakunnallisen liiton suojissa käynnistyi juuri nuorisojaos, Nuoret erilaiset oppijat. Toiminta on vasta käynnistymässä, mutta jo nyt meille voi ohjata nuoria, jotka ovat kiinnostuneita lukijärjestötoiminnasta nuorten näkövinkkelistä.

Ja olihan teille jo tuttu ”LukSitko”-lehti (Ei siis LukiSitko, älkää tarttuko punakynään, äidinkielenopettajat! Ihan rehellisen lukivirheen myötä lehden pysyvä nimi on LukSitko)? LukSitko-lehti tuo kaksi kertaa vuodessa postiluukusta ajankohtaisimmat oppimisvaikeuskentän kuulumiset ja runsaasti oppimisvinkkejä ja lukitarinoita.

Vinkkejä, tarinoita ja apuvälineitä esitellään ihan ”livenäkin” Erilaisen oppimisen hulluilla päivillä tiistaina 2.10 klo 11-18. Tällä kertaa aiheena on ”Taide, kulttuuri ja liikunta oppimisen tukena”. Voiko kieliä oppia laulamalla tai tanssimalla? Miten käyttää rytmiä tai sarjakuvaa oppimisen tukena? Vastauksia Hulluilla päivillä – vapaa pääsy, eikä edes tarvitse ennakkoon ilmoittautua!

Mietitäänkö yhdessä, miten jatkossa voisimme tehdä tiiviimpää yhteistyötä ja ratkoa erilaisen oppijan pulmia yhdessä?

Riitta Hämäläinen, tiedottaja
Erilaisten oppijoiden liitto

Lisätiedot:
www.erilaistenoppijoidenliitto.fi (Valtakunnallinen lukijärjestö)
www.lukihero.fi (Pääkaupunkiseudun lukijärjestö)

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Eihän ne koulun ja Nico-Petterin asiat järjestöille kuulu! Vai voisimmeko olla avuksi?

 1. Sari Vilén sanoo:

  Kaikki tahot vaan yhteistyöhön että saadaan nuoret vakuuttuneeksi siitä että heistä jokaisesta tulee yhteiskuntaan sopivia ja heitä tarvitaan.

Kommentointi on suljettu.