Arkiohjaaja auttaa pulmatilanteissa

Satu, 18, opiskelee Helsingin tekniikan alan oppilaitoksessa. Satu muutti vähän aikaa sitten yhteen asumaan poikaystävänsä kanssa ja heidän yhteinen taloutensa on tiukalla. Sadun poikaystävä on toimeentulotukiasiakas ja nyt heidän muutettuaan uudelle asuinalueelle on epäselvää mistä heidän asiansa hoituivat. Aiempi sosiaalityöntekijä oli luvannut, että kuukauden vuokra hoituu vielä heidän kauttaan, mutta asia oli jäänyt kuitenkin vähän epäselväksi ja nyt on huoli, että hoituuko asia todella heidän kauttaan. Sadulla olisi myös asiaa lääkäriin, mutta on epäselvää, mihin hänen pitäisi olla yhteydessä.

Koulun käytävältä Satu bongaa arkiohjaaja Susannan, joka kävi lukuvuoden alussa kertomassa ryhmässä olevansa oppilaitoksessa sitä varten, että auttaa opiskelijoita tarvittaessa arjen vaikeissa asioissa. Satu kertoo lyhyesti Susannalle tilanteestaan ja he sopivat tapaamisen seuraavalle päivälle.

Tapaamisessa Satu selvittää arkiohjaajan kanssa missä hän on kirjoilla, sillä on epävarmaa, onko muuttoilmoitus tullut tehtyä oikein. Tämän jälkeen täytetään yhdessä arkiohjaajan kanssa opintotuki- ja asumislisähakemukset sekä kopioidaan siihen tarvittavat liitteet. Sitten selvitetään yhdessä, missä on nuortaparia palveleva sosiaalitoimen toimipiste, ja kuka siellä on heidän asioitaan hoitava sosiaalityöntekijä. Yhdessä soitetaan sosiaalityöntekijälle, varataan aika ja selvitetään, mitä papereita tarvitaan mukaan. Lääkäriaikakin saadaan varattua. Arkiohjaajan tapaamisen jälkeen Sadulla on huojentunut olo. Yhdellä tapaamiskerralla oli saatu hoidettua monta asiaa, jotka olivat painaneet mielessä jo pitkään, ja joiden hoitaminen yksin olisi ollut mahdotonta.

Opintojen keskeyttäminen on usein lukuisten syiden summa. Yleisimmät keskeyttämiseen johtavat syyt ovat erilaiset opiskeluvaikeudet, väärä alan valinta ja sitoutumattomuus opintoihin. Erittäin paljon esiintyy myös tilanteita, joissa opiskelija ei itsekään osaa antaa syytä omalle keskeytykselleen. Monesti arkeen liittyvät hoitamattomat pikkuasiat kasvavat isoiksi asioiksi, jotka tekevät opiskelemisesta mahdotonta.

Helsingin kaupungin ammatillisissa oppilaitoksissa on vuoden ajan toiminut Armi–projekti, jonka näkyvin osa ovat oppilaitoksiin palkatut arkiohjaajat. Arkiohjaajat auttavat erityisesti niitä opiskelijoita, joilla on paljon poissaoloja tai joiden opinnot ovat viivästyneet, siis niitä nuoria, joiden opinnot ovat vaarassa keskeytyä. Arkiohjaajat selvittävät näiden nuorten tilannetta yhdessä nuorten kanssa ja tarjoavat apua nuorten elämän ongelmiin. Arkiohjaajat ovat osa koulun opiskelijahuoltohenkilökuntaa ja ohjaavat opiskelijan tarvittaessa muiden tukipalveluiden piiriin.

Arkiohjaajilta ovat avun saaneet monet Sadun kaltaiset opiskelijat, joiden opinnot ovat uhanneet keskeytyä sinällään mitättömien, pienten kasautuvien arkisten asioiden takia. Projektin toiminnan aikana on tullut ilmeiseksi se, että opiskelijat tarvitsevat elämäänsä aikuisen, jonka kanssa voi luottamuksellisesti käydä läpi ongelmallisia asioita. Eikä arkiohjaajan luokse tarvitse aina mennä ongelmien kanssa, vaan kiva on myös mennä muuten vaan jutustelemaan, siitä tulee tunne että on joku, joka kuuntelee.

Arkiohjaajat ovat myös aloittaneet oppilaitoksissa paljon osallisuutta ja yhteishenkeä kohottavia toimintoja, kuten opiskelijoiden välituntiklubin, johon välituntia toimettomina viettävät opiskelijat voivat tulla pelaamaan lautapelejä ja jutustelemaan keskenään tai arkiohjaajan kanssa. Suosittu on ollut myös opiskelijoille suunnattu Armikahvila, joka toimii Heltechin Holkkitien yksikössä. Kahvilaan voivat tulla kaikki yksikön opiskelijat viettämään aikaansa ja esimerkiksi käyttämään nettiä. Arkiohjaaja on kahvilassa aina paikalla ja tarvittaessa häneltä voi kahvittelun ohessa kysellä mieltä askarruttavia asioita.

Marko Harapainen
Projektipäällikkö, Armi -hanke

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.