Lukiolaisten tervetulojuhlista iloisen positiivisia tapahtumia

Kouluvuoden alkuun ja loppuun liittyy perinteisesti erilaisia tapahtumia. Paljon keskustelua ovat herättäneet ”kastajaiset”, joita lukion toisen vuoden opiskelijoilla on tapana järjestää uusille tulokkaille koulupäivän jälkeen eri puolilla kaupunkia. Tapahtumista on jäänyt sotkua. Pahoittelemme kaupunkilaisille aiheutunutta häiriötä ja mielipahaa.

Opiskelijoiden järjestämät ”kastajaiset” eivät ole koulun toimintaa. Lukioissa on jo useana vuonna keskusteltu opiskelijoiden kanssa tämäntyyppisten tilaisuuksien vahingollisuudesta, kustannuksista ja mielipahasta.

Tervetulojuhlia koulupäivän aikana

Uusien opiskelijoiden tervetulojuhliin ei voi kuulua minkäänlaista opiskelijoiden nöyryyttämistä tai tilojen ja ympäristön sotkemista. Koulun järjestämän tervetulojuhlan tulee olla kouluyhteisöä vahvistava, kaikille mukavia muistoja jättävä tapahtuma.

Lukioissa jatketaan keskustelua kastajaisten luonteesta opiskelijoiden kanssa. Opiskelijakuntia kannustetaan kehittämään tapahtumaa positiiviseksi ja yhteishenkeä vahvistavaksi. Tapahtumista ei voi jäädä sotkua muiden siivottavaksi.

Useissa lukioissa vietetäänkin toisenlaisia tervetulojuhlia koulupäivän aikana. Juhlat ovat osa koulun toimintaa. Niihin osallistuu koko koulun henkilökunta. Ohjelmasta vastaavat lukioiden vanhemmat opiskelijat ja valvonnasta lukioiden opettajat. Näillä, positiivisessa hengessä järjestetyillä juhlilla halutaan toivottaa uudet lukiolaiset tervetulleiksi kouluyhteisöön.

Esimerkki Märskystä

Meillä on hyviä esimerkkejä koulupäivän aikana järjestettävistä yhteisistä tapahtumista. Mäkelänrinteen lukiossa eli Märskyssä tällainen tilaisuus järjestettiin tiistaina 19.8.2014 Suomenlinnassa. Suomenlinnan Hoitokunnalta oli anottu asianmukaiset luvat eikä sieltä ole tullut valituksia koulun toiminnasta. Tapahtumassa olivat mukana opiskelijoiden ryhmänohjaajat ja tutorit. Tutor on vanhempi opiskelija, joka toimii lukion aloittavien tukena, turvana ja ensimmäisenä kosketuksena lukioelämään.

Tunnelmia voi katsoa koulun Facebookista.

Märskyssä on myös järjestetty kastepäivä toisessa jaksossa koulupäivän aikana. Tällöin ensimmäisen vuosikurssin ryhmät esittäytyivät toisilleen. Märskyssä on ehdoton kielto järjestää tapahtumia koulupäivän ulkopuolella. Tutorit tietävät tämän ja asiattomasta toiminnasta he menettävät oikeuden toimia tutoreina.

Kannustan kaikkia yhteisölliseen juhlintaan, myönteisessä hengessä!

Liisa Pohjolainen_AV_9828 BLiisa Pohjolainen
linjanjohtaja
nuoriso- ja aikuiskoulutuslinja

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.