”Paras työkokeilupaikka ikinä!”

Kävelen aamulla rantabulevardia pitkin ja aurinko paistaa kauniisti. Saavun kilometrin kävelymatkan jälkeen suojaisaan Pikku Kallahden poukamaan Ullaksenpuistoon, jossa sijaitsee kaunis vanha museoviraston suojelema kalastajamökki Villa Ullas, rakas työpaikkani 16 vuoden ajalta.

Villa Ullas perustettiin vuonna 1995

Villa Ullas on Vuosaaren vanhimpia rakennuksia. Suutari Gustav Ulmanen ja hänen vaimonsa Maria Sjöblom, Sjökullan torpan tytär, asuttivat torppaa 1890–1905. Sitä sanottiinkin sittemmin Ullmanin torpaksi. Myöhemmin torppaa laajennettiin ja se toimi pitkään Waseniuksen suvun kesäasuntokäytössä.

Helsingin kaupunki osti torpan 1969 ja piti siinä useita eri vuokralaisia, viimeisenä niistä oli Talikkalan raittiusseura. Rakennus oli lopulta pahasti rappiolla ja kaupunki päätti peruskorjata sen. Helsingin kaupunki kunnosti rakennuksen yhdessä lastensuojelun piirissä olevien nuorten kanssa. Peruskorjaus valmistui 1995 ja silloin perustettiin Kahvila Villa Ullas. Sisällä on edelleen osin Ulmasen ja Waseniusten aikainen vanha interiööri komeine leivin- ja kaakeliuuneineen. Sosiaalivirasto perusti kahvilan lastensuojelun piirissä olevien nuorten työllistymisen edistämiseksi. Vuonna 2016 alusta joukkoomme siirtyi Kinaporin palvelukeskuksen kahvila Aleksis.

Uusia kollegoja Nuorten työpajoilta

Olen toiminut Villa Ullaksessa vuodesta 2001 alkaen työnjohtajana ja sittemmin vastaavana työnjohtajana. Vastaan sekä Villa Ullaksen, että Aleksiksen toiminnasta. Vuoden 2017 alusta Villa Ullas ja Aleksis siirtyivät organisaatiomuutosten kautta Stadin ammattiopiston Nuorten työpajojen joukkoon. Siirtymävaiheessa oli paljon erilaisia käytännön asioita, joita piti hioa opetusviraston kulttuurin mukaiseksi.

Olemme saaneet siirtymän myötä myös uusia kollegoja Nuorten työpajoilta ja saamme heiltä paljon hyviä kokemuksia ja ideoita. Olemmehan nyt samalaisten toimijoiden joukossa. Olen pannut merkille, että opetusvirastossa on paljon erilaisia henkilöstön koulutusmahdollisuuksia. Tammikuussa tuli minullekin tarjous Tiimimestari-koulutukseen Tiimiakatemialle, jossa samalla suorittaisin tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon. Aiheekseni valikoitui ”työkokeilu palvelutuotteena”. Saa nähdä mitä kaikkea kivaa ja uusia työkaluja tämä koulutus tuo tullessaan.

Kahvila työkaluna hyvään työkokeiluun

Meitä on Villa Ullaksessa lisäkseni kaksi työnjohtajaa ja kaksi palkkatukityössä olevaa kahvilanhoitajaa. Helsinkiläisille ensisijaisesti 16–24-vuotiaille työkokeilijoille on varattu kahdeksan paikkaa ja Stadin ammattioppilaitoksen työssäoppijoille on varattu yksi paikka. Aleksiksessa on yksi työnjohtaja, yksi palkkatukityöllistetty kahvilanhoitaja, kaksi työkokeilijaa tai toinen työssäoppija.

Meillä on myös kaksi työvalmentajaa, joiden tehtävänä on työkokeilun aikana kartoittaa nuoren jatkopolkua, jotta nuori ei jäisi tyhjän päälle työkokeilun jälkeen, oli se sitten opiskelupaikka, työ tai joku muu taho, josta nuori saa itselleen tukea itsenäistymiseen ja työllistymiseen.

Meidän kaikkien tehtävänä on vahvistaa nuorten sosiaalisia taitoja, itsetuntemusta, arjen asioiden hallintaa, elämänhallintaa ja opiskelu- ja työelämänvalmiuksia

Valmistamme Villa Ullaksessa joka päivä tuoretta pullaa, erilaisia juustokakkuja ja suolaisia piiraita. Teemme myös henkilökunnalle lounaan päivittäin. Aleksiksessa on vähän pienemmät keittiötilat, mutta kyllä sielläkin juustokakkuja ja suolaisia piiraita tehdään.

Nuoret viihtyvät hyvin Villa Ullaksessa

On niin ihana tulla aamulla töihin, kun nuoret tulevat iloisena keittelemään kahvia. Alamme jutustella Emilian kanssa kaikkea mukavaa aamuleipien täytön ja pullanpaiston lomassa. Kahvilahan täytyy saada auki kymmeneksi.

Emilialla on kaksi tutkintoa, merkonomin ja ravintola- ja cateringalan perustutkinto, mutta ei kuitenkaan ole työllistynyt alalle. Hän kertoo olleensa aiemmin kaupassa hyllyttäjänä ja, että ei päässyt tekemään mitään muuta mielekästä työtä. Emilia on ollut meillä työkokeilussa puoli vuotta ja koska kaikki on sujunut hyvin, niin palkkasimme hänet palkkatukityöhön vielä 8 kuukaudeksi. Näin hän saa jakaa oppejaan tuleville työkokeilijoille. Hänen unelmissaan on perustaa oma kahvila.

Myös Petteri on tullut aamuvuoroon ja yhtyy keskusteluun kertomalla, että tämä on paras työkokeilupaikka ikinä! Hän kertoo, että täällä on niin mukava olla, kun täällä on hyvä henki kaikkien kanssa ja aina saa apua ja ohjeita, kun on tarvinnut. Petteri on onnistunut saamaan sekä opiskelupaikan ravintola-alalle syksyllä että kesätyöpaikan.

Olen niin iloinen, tämä on juuri sitä mihin olemme pyrkineetkin! Nyt vain vahvistamme sitä mitä olemme tehneet oikein ja turhat asiat karsimme pois. Tähänhän pääsen oppisopimuskoulutuksessani paneutumaan.

Teemme myös yhteistyötä Stadin osaamiskeskuksen kanssa. Heiltä tulee kesäksi maahanmuuttajia Villa Ullakseen työkokeiluun mukanaan oma ohjaaja. Tarkoitus on, että he oppisivat suomen kieltä työn ohessa ja samalla valmistaisivat oman kulttuurinsa herkullisia leivonnaisia meille myyntiin.

Tuntuu, että nyt kun olemme osa pian aloittavaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialaa, sekä työntekijöillä että työkokeilijoilla on mahdollisuus saada parasta oppia ja luoda itselleen mukava ja tuottava tulevaisuus.

Aurinkoista ja innostavaa kevättä kaikille!

Sirpa Tamminen
vastaava työnjohtaja
Stadin ammattiopisto, Nuorten työpajat
Kahvila Villa Ullas ja Kahvila Aleksis

 

 

 

 

 

 

Lue lisää
Villa Ullas 
Kahvila Aleksis

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.