Liikkuva koulu on osa arkea

Pukinmäenkaaren peruskoulu aloitti toimintansa syksyllä 2016. Heti yhdistymisen alkumetreillä oli itsestäänselvää, että koulu toimii vahvasti Liikkuvan koulun periaatteiden mukaan.

Toiminnan kivijalkana välkkärit

Syksyllä koulutettiin 50 välituntiliikuttajaa eli välkkäriä 4.–6. luokilta. Koulutuksen yhteydessä välkkäreille tehtiin työvuorolista ja perustettiin WhatsApp-ryhmä. Vuorolista jaettiin kaikille opettajille ja laitettiin näkyvästi esille oppilaskunnan ilmoitustaululle. Osa välkkärivuoroista on eri rakennuksessa ja oli tärkeää, että opettajat tietävät, missä oppilaat kulkevat.

Välkkäreitä tavattiin syksyn aikana kannustusmielessä ja heti joulun jälkeen pidettiin vielä ideointikerta. Jokainen välkkäriryhmä valmisti itselleen ideapussin tai ideaviuhkan. Myös vuorolista tarkistettiin kaikkien lukujärjestykseen sopivaksi. Näillä toimenpiteillä olemme saaneet välkkäreistä paljon iloa niin sisällä saleissa kuin ulkonakin välituntisin. Tuntuu, että yksi ohjauskerta viikossa on sopiva, ja välkkärit jaksavat olla innostuneita ohjaustoiminnasta. Sisävälitunneilla tukena on valvova opettaja, ulos välkkärit saavat viedä tavaroita varastoista.

Teimme uusia välinetilauksia ja välkkärit auttoivat myös varastojen järjestelyissä ja tavaroiden nimikoinnissa. Näin yhdessä toimien meillä on myös yhteisvastuu omaisuudesta ja se onkin pysynyt hyvässä kunnossa suuresta käytöstä huolimatta.

Välitunneilla liikutaan muutenkin

Pienten talossa Kenttäpolulla toimii välinelainaamo oppilasvoimin. 2.–3.-luokkalaiset oppilaat toimivat joka päivä ahkerina työntekijöinä lainaamossa. Oppilaat saavat lainata omalla lainauskortillaan välitunnille kivaa tekemistä. Suosittuja välineitä ovat erilaiset pallot, hyppykepit, hyppynarut, hulavanteet ja talvella pehmopulkat.

Kenttäkujan läheisyyteen on rakennettu lähiliikuntapaikka, jota oppilaat saavat käyttää välitunneilla. Puolen tunnin välitunnit mahdollistavat isommatkin pelit siellä. Yläkoululaisten sisäkäytössä on rantabaariksi nimetty aulatila. Siellä voi pelata pingistä, biljardia ja teqballia. Suunnitelmana on aloittaa yläkoululaisten välkkäritoiminta lähiliikuntapaikalla niin, että välkkärit tuovat paikalle välinekassin.

Lisää liikettä oppitunneille

Alakoulun puolella sekä taukojumpat että toiminnallisuus oppitunneilla ovat kaikissa luokissa itsestäänselvyys. Lähdimme kehittämään tänä lukuvuonna toimintaa yläkoulun puolelle välinehankinnoilla. Kouluun on ostettu terapiapalloja ja pehmusteita istuinalustoiksi. Lisäksi opettajia on rohkeasti kehotettu kokeilemaan taukojumppia, aivojumppaa ja esimerkiksi seisomapöytiä omilla oppitunneilla. Kokeiluista viisaampana voimme jatkaa hanketta sopivaan suuntaan tulevina lukuvuosina. On tärkeää kuunnella myös oppilaiden mielipiteitä asiassa.

Terapiapallojen käyttösäännöt on tehty selkeiksi yläkoululaisille. Pallot ovat tuoleja, niillä ei saa pelata ja niitä liikutetaan vierittämällä. Oppilas on velvollinen korvaamaan rikkomansa esineen. Aika näyttää, olivatko säännöt paikallaan ja tarpeellisia. Nyt odotamme kokemuksia sekä opettajilta että oppilailta.

Yhteistä tekemistä

Liikkuvan koulun hengessä koulun yhteisiin tapahtumiin lisätään hitunen liikuntaa. 1.–3.-luokkalaisten talossa ilmiöopiskelu aloitettiin QR-koodi suunnistuksella sekaryhmissä, koko koulu tanssii yhteisissä juhlissa, ulkona oppiminen on tuttua ja liikuntaviikko on juurruttanut paikkansa koulun vuosikellossa. Liikuntaviikolla oppilailla on mahdollisuus tutustua uusiin lajeihin ja lähellä oleviin liikuntapaikkoihin. Koko koulu liikkuu silloin yhdessä ilman kilpailua.

Koulun jälkeen on mahdollista jäädä liikkumaan lähialueen urheiluseurojen vetämiin kerhoihin. Tarjolla on sekä ilmaisia easy sport -kerhoja että matalakustanteisia kerhoja kuten Tapanilan erän voimistelukerho. Lisäksi urheiluseurojen edustajat käyvät pitämässä liikuntatunneilla näytetunteja lukuvuoden mittaan.

Liikkuva koulu -toiminnan ansiosta oppilaat ovat tuttuja toisilleen vaikka pääsääntöisesti opiskelevatkin eri rakennuksissa.

Sanna Kotkaslahti
luokanopettaja
Pukinmäenkaaren peruskoulu

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.