Musiikkiluokat ovat osa Helsingin laajaa painotetun opetuksen tarjontaa

Kuva: Rhinoceros Oy

Kevään aikana on julkisuudessa liikkunut virheellisiä käsityksiä siitä, että Helsinki olisi lakkauttamassa musiikkiluokkia. Opetusvirasto ei ole esittänyt yhdenkään musiikkiluokan lopettamista eikä suunnitelmia musiikkiluokkien lopettamisesta ole olemassa. Painotettu musiikin opetus on loppunut Vallilan ala-asteen ja Suutarilan ala-asteen kouluissa syksystä 2016 alkaen, sillä näiden koulujen johtokunnat ovat itse esittäneet sitä opetuslautakunnan suomenkieliselle jaostolle. Päätökset on tehty 24.2.2015 (§ 13) ja 21.6.2016 (§ 57).

Syynä lopettamiseen oli kysynnän vähäisyys näiden koulujen painotetun musiikin opetukseen ja Vallilan ala-asteella lisäksi tilanpuute koulun kasvavan oppilasmäärän vuoksi. Suutarilassa oppilasmäärä koulun alueella on pienentynyt, jonka seurauksena myös hakijamäärä painotettuun opetukseen on pienentynyt. Suutarilan ala-asteen koulussa musiikista kiinnostunut oppilas voi valita yhtä paljon lisää musiikkia kuin painotetussa opetuksessa eli kolme viikkotuntia. Nykyiset musiikkiluokat jatkavat normaalisti kuudennen luokan loppuun saakka.

Musiikkiluokkia tarkasteltiin Helsingissä vuosina 2015-2016 osana opetussuunnitelmien uudistamista ja painotetun opetuksen verkkoa koko kaupungissa. Koulujen johtokunnat tekevät esitykset painotetun opetuksen aloittamisesta ja lopettamisesta opetuslautakunnan suomenkieliselle jaostolle, joka tekee lopullisen päätöksen asiasta. Opetusvirastossa on suhtauduttu myönteisesti koulujen johtokuntien tekemiin esityksiin painotetusta opetuksesta. Nämä esitykset on myös viety jaoston lopullisesti päätettäväksi.

Helsingissä kouluissa on tarjolla yhteensä 16 erilaista painotetun opetuksen mahdollisuutta, musiikin lisäksi esimerkiksi liikuntaa, tanssia, taide-ilmaisua, kuvataidetta, teknologiaa ja matematiikkaa. Painotettuun opetukseen voi hakeutua ensimmäiselle, kolmannelle tai seitsemännelle luokalle. Tarjonnan monipuolisuudesta halutaan pitää kiinni jatkossakin. Uuden opetussuunnitelman myötä valinnaisuus on lisääntynyt ja näin kouluissa on voitu tarjota monipuolisia kursseja mm. musiikissa.

 

 

 

Taina Tervonen
vs. opetuspäällikkö

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.