Helsingissä on hyviä kokemuksia uudenlaisesta katsomusaineiden opetuksesta

Opetuksen tavoitteet ja keinot uudistuvat lukuvuoden alussa peruskouluissa, kun uudet opetussuunnitelmat otetaan käyttöön. Myös oman uskonnon opetuksessa voidaan soveltaa uudenlaisia käytäntöjä. Helsingissä eri uskontoja voidaan nyt opettaa kaikille yhteisesti silloin, kun opetuksella on yhteneväiset tavoitteet ja sisällöt. Pitäjänmäen peruskoulussa on jo kokeiltu uskonnon ja elämänkatsomustiedon yhteistunteja hyvällä menestyksellä.

Helsingissä on pitkä kokemus oman uskonnon opetuksesta. Peruskouluissamme on tarjolla oman uskonnon opetusta ortodoksisessa, katolisessa, islamissa, buddhalaisuudessa ja Krishna-opetuksessa.

Helsingin-kielilukio_465_lev600

Katsomusaineiden opetus edistää uskontojen ja katsomusten monilukutaitoa. Kuva: Jefunne Gimpel.

Oman uskonnon opettajia on Helsingin kaupungin peruskouluissa noin 30. Opettajien kelpoisuus on parempi niissä katsomusryhmissä, joissa on paljon oppilaita. Tehtäviin on myös aiempiin vuosiin verrattuna enemmän hakijoita.

Suuri osa oman uskonnon opettajista on työskennellyt meillä jo pitkään. Oman uskonnon opettajiksi hakeutuu paljon opettajia, joilla on jo opetuskokemusta. Opettajille on saatavilla laadukasta opetusmateriaalia ja koulutuksellista tukea. Helsinki, Espoo ja Vantaa kouluttavat yhdessä kuntien oman uskonnon opettajia mm. pedagogisissa taidoissa.

Oman uskonnon opetus on osa opetussuunnitelman mukaista opetusta ja se nähdään myönteisenä osana koulujen toimintaa. Opetus ei voi koskaan olla poliittisesti tai uskonnollisesti tunnustuksellista. Jos opetuksessa arvioidaan olevan jotain sellaista, joka ei siihen kuulu, niin tilanteeseen puututaan aina ensisijaisesti koulussa.

Uudet opetussuunnitelmat kutsuvat tekemään laaja-alaisen osaamisen ja sivistyksen tulevaisuutta yhdessä. Koulusta ja siellä opiskeltavista asioista keskustellaan nyt paljon – se kertoo, että koulu on kaupunkilaisille tärkeä asia!

Helsingin kaupungin koulujen opetussuunnitelmien yhteiseen osaan ja koulujen omiin opetussuunnitelmiin voi tutustua ops-sivustolla http://ops.edu.hel.fi/

Tuulia-Tikkanen-lev200
Tuulia Tikkanen
opetuskonsultti
Helsingin opetusvirasto
perusopetuslinja

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.