Opon työvuoden tärkein päivä?

Kesäkuun 16. päivä on tänä vuonna monen yhdeksäsluokkalaisen jännittämä päivämäärä. Silloin julkaistaan kevään toisen asteen yhteishaun tulokset. Myös opoa jännittää. Oman työn tulokset punnitaan aika konkreettisesti. Jääkö moni ilman opiskelupaikkaa? Entä jos saatu opiskelupaikka ei enää tunnu mieluisalta? Sitoutuuko nuori opiskeluun tulevassa koulussa? Muistaahan nuori ottaa saamansa opiskelupaikan vastaan ja mitkä ovat eri koulujen piste- ja keskiarvorajat tänä vuonna?

Makelanrinteen_lukio_056_Rhinoceros_lev600

Kannattaa muistaa, että yhteishaussa ja sen tuloksissa ei määritellä nuoren koko tulevaisuutta. Kuva: Mari Thorin, Rhinoceros

Opinto-ohjaaja on paljon vartijana. Pitäisi pystyä ohjaamaan nuori ajantasaisen tiedon lähteille ja soveltamaan tietoa. Pitäisi onnistua avaamaan nuorelle opiskelun ja ammattien mahdollisuuksien maailma yläkoulun opotuntien ja henkilökohtaisten ohjauskeskustelujen aikana siten, että nuori pystyy myös löytämään omat vahvuutensa ja kiinnostuksensa urapohdintansa tueksi.

Otsikossa on hyvästä syystä kysymysmerkki. Tärkein ohjaustyö on tehty pitkällä aikavälillä, jatkumona, joka kestää koko peruskoulun ajan ja siihen osallistuvat monet toimijat niin koulussa kuin koulun ulkopuolellakin.

Ilon kiljahduksia vai pettymyksen kyyneleitä?

Jokainen nuori odottaa yhteishaun tuloksia toiveikkaana. Onneksi suurin osa oppilaiden hakutoiveista on realistisia ja se ensimmäinen hakutoive toteutuu. Silloin on syytä iloita onnistumisesta ja opo on ilossa mukana. Joillekin nuorille tulosten julkistaminen voi tuottaa pettymyksen joko sen alimman hakutoiveen mukaisen opiskelupaikan saamisen muodossa tai sitten opiskelupaikka jää kokonaan saamatta.

Oman koulun opinto-ohjaajat ovat töissä ja tukena juuri silloin, kun oppilas sitä tarvitsee. Kannattaa olla siis opoon yhteydessä. Kannattaa myös muistaa, että yhteishaussa ja sen tuloksissa ei määritellä nuoren koko tulevaisuutta. Hyvään tulevaisuuteen on monta reittiä ja joskus tarvitaan mutkaisempi polku, jotta siihen omaan päämäärään pääsee.

Kenenkään ei tarvitse pohtia vaihtoehtoja yksin

Vaihtoehtoja on useita. Perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen kevään 2016 haku jatkuu 26.7. asti. Mukana on niin kymppiluokkaa kuin ammatilliseen koulutukseen valmistavaa koulutusta. Helsingissä nuoria ohjaavat peruskoulun opinto-ohjaajien lisäksi myös Tulevaisuustiski ja Ohjaamo. Kenenkään ei siis tarvitse jäädä yksin pohtimaan vaihtoehtoja.

Tuntemattoman ajattelijan sanoin toivotan hyvää ja aurinkoista kesää sekä valoisaa tulevaisuutta:

Sinun tietäsi ei ole kulkenut kukaan, eikä reitistä ole karttaa. Monet pystyttävät tienviittoja matkan varrelle, sillä risteyksiä on monta. Jos löydät polun, jolla ei ole lainkaan esteitä, se ei luultavasti johda mihinkään mielenkiintoiseen paikkaan. Järki kompassina ja tunne sen neulana, vaella oma polkusi – huipulle asti!”

Anu-Japisson_uusi

 

Anu Japisson
Opinto-ohjaaja
Sakarinmäen peruskoulu

 

Opintopolku
Perusopetuksen jälkeinen koulutus 2016-2017 -esite

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.