Sveaborgsäventyret – en tidsresa för Helsingfors svenskspråkiga förskolebarn

I slutet av april får stadens alla svenskspråkiga förskolor en inbjudan av kung Gustav III till den kungliga äfventyrsdagen på Sveaborg. I inbjudan berättas att kungen behöver nya kunniga, klipska och modiga medhjälpare till sitt livgarde, därför inbjuder han samtliga förskolebarn till Sveaborg för att delta i ett prov.

Förskolebarnen får några förhandsuppgifter för att ”tona in” sig på rätt århundrade (1700-talet) och hur man levde då. Barnen ska på förhand bekanta sig med byggnader och leverne, samt båtar och sjöfart på 1700-talets Sveaborg. Dessutom ska de fundera på vårens blommor samt göra en solfjäder.

Under själva äventyrsdagen får de träffa Kung Gustav III, amiral Chapman, professor Carl von Linné och adelsdamen Ulrika Sofia Blomcreutz.

historiahahmot_lev600

Carl von Linné, adelsdamen Ulrika Sofia Blomcreutz, Gustav III, kungens medhjälpare, amiral Chapman (Alexander Wendelin, Alexandra Gustafsson, Gogo Idman, Marie-Helene Steinmetz, Kai Bäckström). Foto: Sanna Pietilä.

Den 20.5 går den kungliga äfventyrsdagen av stapeln på Sveaborg och ön ”invaderas” av stadens samtliga förskolebarn (ca 430), deras pedagoger och vårdare (ca 80) som tar del av programmet. Barnen har på förhand indelats i grupper namngivna efter byggnader och platser på Sveaborg.

När barnen kommer till Sveaborg får de träffar kung Gustav III som berättar om sitt dilemma, att hans medhjälpare är gamla och usliga och att han behöver nya unga och modiga medhjälpare. Han frågar barnen om de vill bli hans nya medhjälpare och det vill de flesta. Barnen får vet att de måste klara av fyra olika prov för att kunna upptas i livgardet.

Barnen går runt och träffar kungens medhjälpare, amiral Chapman, Carl von Linné, adelsdamen Ulrika Sofia Blomcreutz. Amiral Chapman inviger barnen i flottans betydelse och vikten av att kunna knyta. Carl von Linné berättar om vad han hittat på och lär barnen om olika nyttiga och mindre nyttiga växter, samt presenterar den senaste nyheten från växtriket, potatisen. Adelsdamen lär ut vett och etikett samt det hemliga solfjäderspråket. Tillsammans med kungen får barnen en första lektion om ädelstenar och juveler.

När alla prov är utförda samlas hela truppen och får höra om de klarat proven, vilket de ju gjorde galant. Barnen blir upptagna i kungens livgarde och svär en ed på att aldrig avslöja deras hemlighet…

IMG_8164_retkitunnelmaa_lev600

Foto: Johanna Karlsson

 

Johanna Karlsson och Pia Riihimäki

barnträdgårdslärarna som språkstöd

Helsingfors stads utbildningsverk / linjen för svensk dagvård och utbildning

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.