Digitalisaatio vauhdittaa uudenlaista oppimista Helsingin kouluissa

Opettaja Ville Jokinen kirjoitti Helsingin Sanomissa 2.2.2016 tietoteknologian käytöstä kouluissa. Hän oli huolissaan oppilaiden ja opettajien tietoteknologian käyttömahdollisuuksista.

Opetuksen digitalisaatio tarkoittaa uudenlaisia opetuksen ja oppimisen ratkaisuja, joita nykyteknologia mahdollistaa. Jo nyt toteutetaan kouluissamme robotiikkaa, ohjelmointia, pelipedagogiikkaa, paikkatiedon käyttöä mobiiliteknologian avulla ja muita uusia ratkaisuja. Uutena arvioinnin välineenä on otettu käyttöön ePortfolio. Tässä kehitystyössä koulujen välillä on eroja, kuten myös opettajien teknologiataidoissa on eroja.

Olen Ville Jokisen kanssa samaa mieltä, että digitalisaation edellytyksenä on toimiva infra. Helsingin kaupungin peruskouluissa ja lukioissa on yli 50 000 oppilasta ja lähes 5 000 opettajaa. Tällä hetkellä opetuskäytössä on noin 15 000 tietokonetta. Näistä kolmasosa on kannettavia. Kouluilla on yli 6 500 tablettia, josta osan koulut ovat hankkineet suoraan itse. Langattomia tukiasemia on lähes 2 000.

Kuvataidelukio_115_digitaalisuus2

Kuva: Jefunne Gimpel

Langattoman verkon kattava varustelu on aloitettu lukioista, joissa opettajat ja opiskelijat voivat myös omilla laitteillaan kytkeytyä langattomaan verkkoon. Lisäksi lukiolaisille on lainakoneita. Peruskouluissa on pyritty tarjoamaan Helsingin kaupungin avoin langaton verkko, johon esimerkiksi vierailijat pystyvät liittymään. Avoimen verkon kautta käytetään mm. Wilmaa, erilaisia oppimisympäristöjä ja pilvipalveluja. Oppilaskäyttöön on tietoturvallinen opetuksen langaton verkko, jonka kattavuutta jatkuvasti kehitetään.

Lukioissa suosituksena on, että ensimmäisen vuosikurssin aloittavilla opiskelijoilla on oma kannettava. Peruskouluissa oppilaat voivat käyttää omaa konettaan tai älypuhelintaan, jos näin sovitaan.

Uusien opetussuunnitelmien tullessa käyttöön syksyllä 2016 tietoteknologian rooli oppimisessa ja pedagogisena työkaluna korostuu. Olemme parhaillaan Helsingissä laatimassa opetuksen digitalisaatio-ohjelmaa. Ohjelman tarkoituksena on kokeilujen kautta rakentaa kouluille toimiva tietoteknologinen oppimisen ja opetuksen ympäristö ja tukea kouluja tässä muutoksessa. Digitalisaatio on ennen kaikkea mahdollisuus kehittää parempaa oppimista.

Pienikuva1_VIC4536-Liisa-PohjolainenLiisa Pohjolainen
Opetustoimen johtaja

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.