Koululaisten mielipiteet pitäisi saada kuuluviin valtamedioissa

Koululaisten tietoturvaopetus jää uudessakin opetussuunnitelmassa vajaaksi.  Psykoosilääkkeistä rajut haittavaikutukset potilaalle.  Nuoret: Äänemme ei kanna kauas Helsingissä.

Nämä ovat Helsingin Sanomien uutisotsikoita. Ne ovat helsinkiläiskoululaisten näkemyksiä ja mielipiteitä, joista nuoret ovat itse kirjoittaneet uutiset maan suurimpaan päivälehteen. Valitettavan usein nuorten ajatukset eivät kuitenkaan saavuta näin laajaa yleisöä.

Nuorten Ääni -toimitus tekee yhteistyötä koulujen kanssa

kielilukio1_lev450

Nuorten Ääni -toimitus vierailulla Helsingin kielilukiossa. Kuva: Marita Juntunen

Mediakasvatus on yhä tärkeämpi osa koulujen opetus- ja kasvatustyötä. Mediakasvatus tähtää siihen, että lapset ja nuoret oppivat mediasisältöjen kriittiseen arvioimiseen ja tulkitsemiseen ja median yhteiskunnallisen roolin ymmärtämiseen – sekä tuottamaan itse sisältöjä. Viime aikoina mediakasvatuksessa on painottunut lasten ja nuorten oma sisällöntuotanto.

Harvemmin koulun arjessa tuotettuja sisältöjä päästään julkaisemaan niin, että ne saavuttaisivat isomman yleisön. Se on kuitenkin mahdollista. Helsingin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimitus (NÄT) on media- ja demokratiakasvatushanke, jossa nuoret pääsevät tekemään juttuja valtamedioihin, kuten Helsingin Sanomiin ja Ylelle.

NÄT tekee mielellään yhteistyötä koulujen kanssa. Esimerkiksi nyt alkuvuoden aikana me työntekijät olemme vierailleet helsinkiläisissä kouluissa esittelemässä NÄTin toimintaa ja tehneet samalla oppilaiden kanssa kolumniharjoituksen, jossa nuoret jalostavat omasta mielipiteestään kolumnisuunnitelman.

Nuorilla on näkemyksiä ja sanottavaa

Jokaisella oppilaalla on mahdollisuus saada kirjoituksensa julkaistuksi NÄTin Megafoni-blogissa Suomen Kuvalehden verkkosivuilla  – tai jos innostusta riittää, juttuna vaikkapa Helsingin Sanomien printtilehdessä.

Oppilaiden kolumniaiheet ovat olleet todella hyviä, tärkeitä ja kiinnostavia. Nuorilla on näkemyksiä ja sanottavaa paitsi omasta koulu- ja harrastusarjestaan, myös laajemmista yhteiskunnallista asioita, kuten rasismista ja tasa-arvosta. On hienoa, että Helsingin koululaisilla on vahvoja mielipiteitä tärkeistä asioista ja keinoja ilmaista niitä. Vielä hienompaa olisi, että joku myös kuulisi nuorten mielipiteet. Nuorten Ääni -toimituksen kautta se on mahdollista.

Yläkoulun ja lukion opettajat voivat halutessaan tehdä Nuorten Ääni -toimituksen kehittämän kolumniharjoituksen omien oppilaidensa kanssa, tai sitten pyytää meidät vetämään sen tai jokin muun harjoituksen.

nuortenaani.blogspot.fi

 

annajamarjaana

Anna Takala ja Marjaana Varmavuori

Kirjoittajat työskentelevät ohjaajina Nuorten Ääni -toimituksessa.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.