Pelipäivä murskaa ennakkoluuloja

Tämän viikon lauantaina 21.11.2015 vietetään taas Kansallista pelipäivää! Pelipäivään johtavalla viikolla järjestetään yli sata tapahtumaa, joissa tutustutaan monipuolisesti pelikulttuuriin pelaamalla ja keskustelemalla. Tapahtumien tavoitteena on rakentaa positiivista pelikulttuuria ja edistää peleihin ja pelaamiseen liittyviä lukutaitoja.

Pelipaiva21112015_kuvituskuva_lev600Vaikka ihmiskunta on pelannut erilaisia pelejä jo tuhansia vuosia, on digitaalisia pelejä on pelattu vasta muutama vuosikymmen. Tässä lyhyessä ajassa pelialasta on Suomessakin kehittynyt miljardibisnes ja erityisesti mobiilipelejä tuottavien yritysten menestyksestä uutisoidaan lehtien painetuilla ja sähköisillä sivuilla näyttävästi. Vähemmälle huomiolle jäävät yhä pienten studioiden pelit, indie-kehittäjien pelit ja pelaajien omat kokemukset. Nuoret kulttuurimuodot saavat aina osakseen ennakkoluuloja, joita Kansallinen pelipäivä pyrkii purkamaan.

“Tekisit jotain hyödyllistä”

Aikuisille ilo ja nautinto ovat harvoin riittäviä syitä käyttää aikaa digitaalisten pelien parissa. Aikuiset edellyttävät itseltään tulosvastuullisuutta ja “hyödyllisesti” käytettyä vapaa-aikaa. Liikunta, muut harrastukset, vanhemmat kulttuurimuodot, erilaiset askareet ja jopa sosiaalinen media arvotetaan hyödyllisemmäksi ajankäytöksi kuin pelaaminen, joten peleille anneta aikaa.

Pelien positiivisia vaikutuksia on tutkittu kattavasti ja tulokset ovat vaikuttavia. Pelit kehittävät esimerkiksi avaruudellista hahmottamiskykyä, ongelmanratkaisukykyä, yhteistyötaitoja, reaktionopeutta, strategista ajattelua ja kielitaitoa. Pelaamisen ilo estää meitä kuitenkin näkemästä pelaamisen hyötyjä.

“Minkä ilotta oppii, sen surutta unohtaa.” – suomalainen sananlasku

Ilon ja hyödyn lisäksi pelaaminen voi olla myös kilpailua, voimauttavaa toimintaa, rutiinia tai vaikka kuntoutusta. Pelejä ei voi helposti niputtaa, sillä pelikokemus on yksilöllinen. Kansallinen pelipäivä tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua pelien merkityksiin pelaajille ja kokeilla itse erilaisia pelejä.

Kättä pidempää

Pelikasvattajien verkosto on valtakunnallinen asiantuntija- ja ammattilaisverkosto digitaalisen pelaamisen parissa toimiville. Verkosto pyrkii edistämään positiivista pelikulttuuria ja peleistä käytävää julkista keskustelua, sekä ehkäisemään pelaamisesta syntyviä haittoja. Verkosto on myös kirjoittanut erittäin ladatun ja kansainvälisesti kiitellyn maksuttoman Pelikasvattajan käsikirjan avaamaan pelikulttuuria ja antamaan välineitä kasvatustyöhön.

Mikäli et ehdi osallistumaan Kansallisen pelipäivän tapahtumiin niin lue tämä kirja!

Voit myös seurata Kansallisen pelipäivän Pelaava kansa -verkkolähetyksiä

tommivirallinen

 

Tommi Tossavainen
suunnittelija (mediakasvatus)
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.