Tarvitsemme oppimista, joka on merkityksellistä oppilaille

Voiko koulussa olla kivaa? Mistä syntyy merkityksellinen oppiminen? Tuore Suomen Akatemian tutkimus kertoo, että jopa puolet 12-vuotiaista oppilaistamme on kadottanut koulunkäynnin merkityksen. Kuilu oppilaiden tarpeiden ja koulun toimintatapojen välillä on kasvanut. Teollisen ajan toimintamallilla rakennettu koulu ei yksinkertaisesti kykene vastaamaan tämän päivän tai tulevaisuuden tarpeisiin. Tarvitaan uusi kertomus peruskoulusta.

Hiidenkiven-Peruskoulu_7264_Jefunne_600

Liitutaulun vaihtaminen päätelaitteeksi tai pulpettien korvaaminen tyynyillä ja jakkaroilla ei ole riittävää. Toki teknologia on luonteva ja arkipäiväinen osa tämän päivän ja tulevaisuuden oppimista. Luokkahuoneiden suorien pulpettirivien sijaan oppimisen tilojen tulee olla monipuolisia ja innostavia. Tärkein muutos on kuitenkin koulun perinteisen toimintatavan ja roolien murros. Uusi tapa ajatella ja toimia, josta syntyy oppisen ilo, innostus ja palo. Oppimista, joka on merkityksellistä oppilaille. Ja tämä voidaan luoda yhdessä, kuten professori Katariina Salmela-Aro toteaa tutkimustulosten esittelyssä.

Näin olemme Helsingissä jo lähteneet toimimaan. Rakennamme yhdessä tulevaisuuden koulua. Oppimisen into ja merkityksellisyys syntyy siitä, kun oppiminen kytkeytyy tosielämän ilmiöihin ja oppilaat ymmärtävät oppimaansa. Yksittäisten tiedonsirpaleiden ulkoa oppimisen sijaan opiskelussa painotetaan tulevaisuudessa tarvittavaa laaja-alaista osaamista. Oppilaiden rooli on aktiivinen ja he osallistuvat opiskelun suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Oppilaita kannustetaan esittämään rohkeasti ideoitaan ja näkemyksiään. Yksin puurtamisen sijaan asioita tehdään yhdessä tutkien ja toisilta oppien.

Tämän päivän valinnoista rakentuu huomisen yhteiskunta. Tehdään yhdessä rohkeasti tulevaisuuden koulua, jossa oppiminen on merkityksellistä ja innostavaa!

Marjo_Kyllonen_2013_02_Rhinoceros_web
Marjo Kyllönen
opetuspäällikkö, perusopetuslinja

Kuva: Jefunne Gimpel

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.