Tanssiaskelia Ylipormestarin itsenäisyysjuhlaan

Mikko-ja-Tytti-lavalla-weblev600

Mikko Rantala ja Tytti Mecklin vetävät opettajien tanssitreenejä opetusvirastossa 27. lokakuuta.

Olen liikunnan opettaja Mäkelänrinteen lukiosta. Muistelin, että siitä on kymmenisen vuotta, kun Ulla Salojärvi opetusvirastosta soitteli ja pyysi juontamaan itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia Finlandia-taloon. Olin ollut vasta vuoden verran Helsingin kaupungin palveluksessa, enkä oikein tiennyt, mihin olen lähdössä. Tiesin, että selviän esiintymisestä, mutta mitään varsinaista tanssitaustaa minulla ei –  vanhojen tansseja lukuun ottamatta – ollut.

Matkan varrella selvisi, että juontamisen lisäksi minulle lankeaa opettajien opettaminen. Alussa minulta menikin eniten paukkuja siihen, että sain tanssit ensin omiin jalkoihin sopiviksi. Opettajat ovat kuitenkin oppijoina itseohjautuvia, eikä itse opetustilanteessa ole ollut ongelmia.

Finlandia-talon tanssiosuus on nykyisen eläkeläisen, opetusneuvos Tytti Luukon luomus. Tytti Luukko oli myös edeltäjäni juontohommissa. Ensimmäiset vuodet opetin noin 50 opettajan ryhmälle tansseja yksin, kahdella viimeisimmällä kerralla suurena apuna on ollut Elias-koulun liikunnan opettaja Tytti Mecklin. Tulevaisuudessa tanssien opetusta helpottaisi varmasti se, jos tanssiharjoituksista saisi kuvattua opetusmateriaalia opettajien käyttöön.

Mikko-ja-tytti-opettavat-_web_lev600

Näin se käy. Tytti Mecklin ja Mikko Rantala vauhdissa.

Uutena mukaan
vauhdikas Folkjammari-tanssi

Tanssit pysyivät vuosia aivan samoina, mutta viime vuonna työryhmämme rohkaistui ja otti mukaan uuden, vauhdikkaan Folkjammari-tanssin. Folkjam on uusi tanssimuoto, joka pohjautuu suomalaiseen kansantanssiperinteeseen.

Muutos herättää aina tunteita. Toiset opettajista ottivat uuden tanssin saman tien omakseen, osalle se tuotti harmaita hiuksia. Tanssi on tosi kiva, kun sen opettelussa pääsee kunnolla vauhtiin. Ymmärrän toki niiden opettajien näkökulman, jotka kokevat, että näin vaativan tanssin harjoitteluun on kouluissa liian vähän aikaa. Tämän vuoksi teimme tanssiin tänä vuonna helpotuksia, joita kävimme läpi juuri pidetyissä tanssiharjoituksissa.

Muutos on nyt kuitenkin saatu alulle ja tulevina vuosina uskallamme ehkä koskea myös muihin tansseihin. On tärkeää, että tanssit pysyvät ajassa kiinni. Saamani palaute on ollut uuden tanssin osalta kuitenkin pääosin positiivista.

tanssitaan_web-lev600

Tanssi sujuu opettajilta hyvin.

Varsinaisiin juhlallisuuksiin kaupunki on laittanut valtavasti paukkuja. Olen päässyt vuosien varrella näkemään, kuinka juhlia järjestetään noin 5 000 vieraalle. Se vaatii järjettömän määrän näkymätöntä työtä. Tarvitaan logistiikka, ensiapu, turvallisuusasiat, catering, orkesteri, väliaikaohjelmaa, huippuesiintyjiä jne. Juhlan juontajana minun on vain tarvinnut saapua paikalle ja hoitaa homma kotiin, kaiken muun on jo joku muu hoitanut.

Tärkeimmät juhlavieraat, eli 4.-luokkalaiset ovat myös panostaneet juhlaan. Tuntuu, että oppilaat ovat aidosti ymmärtäneet juhlan luonteen. Pukeutuminen ja käytös ovat olleet tilanteeseen sopivia, kiitos siitä opettajille, jotka tämän ovat saaneet aikaan.

Koulut voivat varioida tansseja
omiin tarpeisiinsa sopiviksi

Opettajat ovat usein huolissaan siitä, että millä jalalla tämä ja tämä tanssi lähtee liikkeelle. Minusta jokaisen koulun ei tarvitse vetää tansseja pilkulleen ohjeiden mukaan, vaan olen neuvonut, että tansseja voi varioida omiin tarpeisiin sopiviksi. Tärkeintä on, että kaikki oppilaat ovat hyvin ”messissä” ja haluavat osallistua tanssien esittämiseen myös Finlandia- talolla. Finlandia- talossa on usein myös niin täyttä, ettei lähtevällä jalalla ole siellä muutenkaan suurempaa merkitystä. Tärkeää on olla mukana liikkeessä, nauttia tunnelmasta ja fiilistellä.

Finlandia- talon juhlat ovat niin hienot, että sitä toivoo itsekin olevansa vielä nelosluokkalainen. No, pääsin sentään juhliin takaoven kautta…

Katso video opettajien tanssitreeneistä opetusviraston Facebook-sivulla.

Tsemppiä tanssitreeneihin!
Mikko Rantala, Mäkelänrinteen lukio

 

 

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.