Avaruusviikko

Keinutien koulun 5B:llä reaaliaineiden opiskelu alkoi avaruusteemalla. Me ei opiskella reaaliaineita oppiaineittain, vaan viidennen luokan opettajat ovat muokanneet opetussuunnitelman reaaliaineiden sisällöistä 9 teemaa. Avaruusaiheen käsittelyyn varattiin reilu viikko. Aiheeseen tutustuminen aloitettiin äidinkielentunnilla lukemalla avaruusteemaan liittyviä tekstejä fyken kirjasta ja keräämällä ryhmissä teksteistä vieraita sanoja ja termejä. Kotiläksynä piti selvittää mitä sanat tarkoittavat. Etsimme mm. selityksiä sanoille galaksi, Andromeda, musta aukko, maailmankaikkeus, avaruussuukkula ja Proxima Centauri.

image2_weblev600

Seuraavana päivänä ope näytti jänniä videopätkiä netistä, joissa näkyi esimerkiksi se, miten iso aurinko on suhteessa maapalloon. Keskiviikkona meillä on lukujärjestyksessä reaaliainepalkki, joka kestää neljä tuntia. Siinä ajassa ehdimme tehdä miellekarttaa ja opiskella vuodenaikojen vaihtumisen syitä, avaruuden rakennetta ja ihmetellä jälleen sitä miten iso avaruus on.

image3_lev600

Sitten opettaja jakoi meidät pareiksi, ja jokainen pari sai oman planeetan. Etsimme netistä tietoa ja kirjoitimme äidinkielen tunnilla omista planeetoistamme tietotekstin ensin vihkoon ja sitten tietokoneella. Meillä on parakkikoulussa vain yksi tietokone luokassa, joten piti vuorotella. Open avulla harjoittelimme myös kuvien etsimistä ja liitimme omasta planeetasta kuvan tietokorttiin.

Ilmaisutaidon tunneilla B-ryhmäläiset tekivät räpin ja tanssiesityksen vuorokaudenaikojen vaihtelusta ja A-ryhmä vastaavan vuodenajoista. Räpit esitettiin toisillemme ja ne olivat tosi hyviä.

Torstaina äidinkielen kirjoitustunnilla ope antoi alkuviikolla kerätyn sanalistan ja pääsimme keksimään scifi-tarinan, johon piti sisällyttää annetut sanat. Ennen kirjoittamisen aloittamista pohdimme mitä tarkoittaa fakta ja fiktio ja millainen olisi realistinen tarina. Todettiin yhdessä, että avaruustarinasta ei tule realistinen. Monet innostuivat aiheesta niin paljon, että halusivat jatkaa tarinoita kotona läksynä.

image.jpg_weblev600

Perjantain kuvistunnilla laitettiin kädet liisteriin ja tehtiin ilmapallojen ja sanomalehden avulla parityönä oma planeetta. Vähän oli vaikea keksiä, miten ulkoplaneettojen renkaat voisi toteuttaa. Planeettojen maalaaminen jätettiin seuraavaan viikkoon. Kun planeetat olivat kuivuneet, ripustimme ne kattoon luokan poikki. Nyt katossa killuu koko aurinkokunta. Parakissa oleva tukipalkki toimii sopivasti asteroidivyöhykkeenä. Nopeimmat askartelivat keltaisesta kartongista ja silkkipaperista ison auringon.

Hanna ja Chaimaa
5B, Keinutien ala-aste

Kuvat: Mirjami Sjögren

Keinutien ala-asteen koulu osallistuu tällä bloggauksella syksyn 2015 Ilo olla ja oppia –blogikilpailuun.

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.