Iloa ja innostusta Osaamisen messuilla

Alueen 3 apulaisrehtoriverkoston tapaamisissa teemme tutustumiskäyntejä, vierailemme vuorollamme alueen kouluissa sekä vaihdamme kuulumisia ja hyviksi todettuja käytänteitä. Viime talvena virisi ajatus toteuttaa tällainen tapaaminen kerran myös meidän koulujemme kaikille opettajille. Päätimme järjestää Kannelmäen peruskoulun virka-apulaisrehtorin Kirsi Juutin johdolla alueemme omin voimin Osaamisen messut 8.10.2015 –tapahtuman, jossa opettajat esittävät kollegoille jo olemassa olevaa tietoa, taitoa ja osaamista tulevan uuden OPSin hengessä.

Kannelmaen-peruskoulun-opastytot-0810205

Messut ovat alkamassa ja oppaat valmiina tehtäväänsä. Oppaat olivat 8-luokkalaisia tukioppilaita. Oppaina oli sekä tyttöjä että poikia.

Osaamisen-messut-08102015_polkupyoria

Monet opettajat saapuivat paikalle polkupyörillä.

Tuumasta toimeen. Apulaisrehtorit haastoivat kouluissaan opettajakuntaa ideoimaan ja suunnittelemaan oman koulun näköistä osaamisen pajaa. Syyskuun alkupuolella jaoimme sähköisen ilmoittautumisen 23 koulun pajaan 660 opettajalle. Tapahtuman yhteisöllinen teema heräteltiin jo kutsussa; tulkaa kimppakyydeillä, porukalla julkisilla tai peräkkäin pyörillä Kannelmäen peruskouluun!

Tapahtuma pidettiin Kannelmäen peruskoulussa. Tapahtumapäivänä ilma onneksi suosi myös koulun omia oppilaita, jotka viettivät liikuntapäivää aurinkoisessa, kirpeässä syyssäässä.

Puolelta päivin rakennus alkoi täyttyä iloisesta puheensorinasta. Meillä koulun väellä on melko harvoin mahdollista tavata ajan kanssa naapurikoulujen opettajia, vanhoja opiskelu- ja työkavereita tai koulutuksissa saatuja tuttavuuksia. Nyt oli se tilaisuus. Jonkin verran harmiteltiin sitä vaivannäköä ja kiireen tuntua, millä kukin järjesti omalla koululla työpäivän keskeytyksen ja siirtymisen vesoiltapäivään. Mutta jo saavuttaessa paikalle ilmapiiri ala-aulassa oli alusta alkaen innostunut ja odottava. Siihen mennessä olin itsekin ehtinyt tervehtiä ja moikata kymmeniä tuttuja. Olihan tämä myös hieno tilaisuus meille kaikille tutustua toiseen kouluun, sen luokkahuoneisiin, välineistöön ja tunnelmaan.

Osaamisen-messut-Marco-Siren_lev600

Yksi 23:sta työpajasta pidettiin ulkona. Se oli mobiilipeli-aiheinen. Pajan vetovastuu oli Metsolan ala-asteen koulun opettajilla. Tässä Marco Siren antaa tehtävän ohjeet.

Koulujen ideoimat ja toteuttamat pajat edustivat uuden opetussuunnitelman mukaisia lähestymistapoja oppilaiden osallistamiseen, laaja-alaiseen oppimiseen, ilmiöihin ja oppimisympäristöihin. 25 minuutin tuokiot jättivät lyhykäisyydessään kiinnostuksen aiheeseen ja kokeilunhalun ilmaan. Siirtymien aikaisissa ajatuksenvaihdoissa kuuli lisää vinkkejä pajoista, joihin olisi toivonut vielä pääsevänsä mukaan. Keskusradiossa ilmoitetun pajanvaihtoajan jälkeen kuului luokista raikuvia aplodeja pajaa pitäville opettajille.

kahvitauko_web_lev450

Aulassa oli tiivis tunnelma.

Kahvitauon alkaessa olimme kaikki hetken yhdessä monisatapäisenä ryhmänä Kannelmäen koulun aulassa – siinä väentungoksessa saattoi jopa epätoivoisesti ajatella, että kahvit jäävät varmasti juomatta. Mutta rakenteet toimivat hyvin: koulun kahdeksannen luokan oppilaat hoitivat erilaiset järjestely- ja ohjaustehtävät taitavasti. Iltapäivän aikataulu pysyi ajassaan ja kahvitkin ehdittiin juoda hyvässä seurassa.

Osaamisen messuilla saimme nopean läpileikkauksen alueemme kouluista ja niissä olevasta osaamisesta. Kuulin myös siivun keskustelusta, jossa sovittiin oma käynti myöhemmin koululle, jonka toiminta oli herättänyt kiinnostuksen ja lisätiedon halun. Varmasti jokainen meistä sai ainakin vinkin tai kaksi oman työn kehittämiseen.

Messujen järjestelyjen ja tapahtumien aikana verkostoiduimme lähes huomaamatta ja jakamalla toteutusvastuut laajasti, saavutimme onnistuneen yhteisöllisen iltapäivän kasaamatta kenenkään hartioille liian suurta vastuutaakkaa. Kannelmäen peruskoulusta lähti iloisia ja innostuneita opettajia kotimatkalle, omille työpaikoille ja syyslomalle.

Leena-Salokanto

Leena Salokanto
Metsolan ala-asteen koulu
erityisopettaja / apulaisrehtori

Kuvat: Leena Salokanto ja Raili Tanhuanpää

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.