Ruudin ydinryhmä tekee hyvää – sekä nuorelle että kaupungille

En olisi arvannut, mihin tämä kaikki mut lopulta johti. Niin pitkä matka, mutta kuitenkin melko lyhyt. Kaikki alkoi vuonna 2011, kun oli eduskuntavaalit. Olin silloin vasta 14-vuotias ja seurasin vaalien takia politiikkaa.

Ruuti_OkkoKarvonen_WP_20150604_17_46_35_Pro

Puoli vuotta vaalien jälkeen, syksyllä, yritin keksiä itselleni kaikenlaista tekemistä. Selasin mielenkiinnon vuoksi poliittisten nuorisojärjestöjen nettisivuja ja katsoin, milloin voisin mennä tapaamaan ja keitä. Sattumalta törmäsin linkkiin, jossa kerrottiin tapahtumasta nimeltä RuutiExpo – jossa olisi esillä useampikin poliittinen nuorisojärjestö. En ollut ikinä kuullutkaan koko jutusta, joten totta kai klikkasin sivut auki ja aloin ihmetellä sitä, mikä tuli myöhemmin vaikuttamaan vahvasti elämääni.

RuutiExpo. Ruudin ydinryhmän vaalit, valitaan 20 helsinkiläistä 13-17 -vuotiasta nuorta edustamaan nuoria kaupungin päätöksenteossa. Ehdolle voivat asettua kaikki 1994-1998 syntyneet nuoret. Ehdokkaaksi voi hakea 30.10. mennessä.

Oli toinen marraskuuta ja olin ärsyyntynyt. Miksi piti käydä näin? Miks en ollut kuullut tästä aikaisemmin? Selasin nettisivuja innostuneena ja kateellisena puoli tuntia, kunnes jossain näin uuden tekstin – ilmoittautumisaikaa on jatkettu 4.11 saakka.

Laitoin heti hakemuksen kirjekuoreen ja postitin sen – siihen aikaan hakemukset piti postittaa. Sitten tein Paintilla vaalimainoksia, vein niitä kouluun ja nuorisotalolle. Yritin kiihkeästi saada kavereitani vaivautumaan tulemaan RuutiExpoon äänestämään minua.

Äänestys tapahtui kokonaan yhden päivän aikana RuutiExpossa. Jaoin mainoksiani tuntemattomille koko päivän. Olin haltioissani ja halusin ehdottomasti päästä mukaan. Yksi päivä aikaa, piti tehdä kaikki minkä pystyin. Muistan, kun minua kolme ja kaksi vuotta vanhemmat koulumme lukiolaiset hakivat myös – ja tulevaa äänikuningasta tultiinkin sankoin joukoin äänestämään. Minä sain yhden luokkakaverini paikalle.

Lopulta tulokset julkistettiin ja valitut lueteltiin aakkosjärjestyksessä – mutta omaa nimeäni en kuullut. Sain 13 ääntä ja olisin tarvinnut 17 – listan kahdeskymmenesviides.

Lähdin vähin äänin ja hyvin ärsyyntyneenä Vanhasta Satamasta pois. Päätin, että ensi vuonna pääsen mukaan!

Ruuti_OkkoKarvonen_635756727790794549-600x450Sitä seuraavana vuonna hain – ja pääsinkin mukaan, olen ollut nyt Ruudin ydinryhmässä kolme vuotta. Sinä aikana on tapahtunut paljon, minä olen kehittynyt ja Ruuti on kehittynyt. Jokainen ydinryhmä on ollut edellistä tiiviimpi ja parempi. Ohjaaja on vaihtunut omana aikanani kerran ja molemmat ohjaajat ovat olleet ammattitaitoisia ja lämpimiä tukijoita, eivätkä ole kokeneet tehtäväkseen käskeä tai määräillä nuoria.

Ruudin ydinryhmä voi muuttaa elämän, tai ainakin vaikuttaa siihen tosi paljon. Ruudin ydinryhmä on paikka, jossa voi olla täysin oma itsensä ja unohtaa roolit, jotka esimerkiksi koulussa ovat tiukassa. Totta kai jokaisessa ryhmässä on ollut jonkun verran kitkaa ja välillä hankalia tyyppejä, mutta se kasvattaa ja oikeastaan kuuluu asiaan. Ruuti-toiminta kasvattaa meitä – ja me kasvatetaan toinen toisiamme. Ydinryhmässä menettää lähinnä tylsää vapaa-aikaa.

Olen saanut ydinryhmävuosieni aikana kokea sitä ja tätä. Jo ensimmäisenä vuonna aloitteet, aloitekanava, keskustelut ja tapaamiset tulivat tutuiksi, toisen ja kolmannen vuoden tärkeitä projekteja olivat kesäseteli sekä suuri musiikkitapahtuma, joka järjestetään nyt lokakuussa.  Ensimmäisenä vuonna yritin vaikuttaa myös kouluruokaan ja kouluruokailuun Helsingissä, ja kävinkin tapaamassa Palmian henkilökuntaa.

Erityisesti kesäsetelin saaminen Helsinkiin oli suuri voitto, ja se todisti, ettei aika Ruudin ydinryhmässä ole todellakaan käynyt turhaksi – olin itsekin miettinyt, voisinko pettyä Ruutiin siltä osin – erilaisten pikkuhommien hoitamisen ohella jotain suurtakin voi saada aikaan.

Ruuti_OkkoKarvonen_FB_20150627_16_49_04_Saved_Picture

Ruudin ydinryhmä voi muuttaa elämänkohtalon. Monet ovat kertoneet, kuinka ennen ydinryhmää ja Ruuti-toimintaa, tai sen aikana, koulussa on ollut vähän kavereita, tylsää vapaa-ajalla tai merkityksettömän tuntuinen elämä. Ruudin ydinryhmässä pääsee vaikuttamaan oikeasti tärkeisiin asioihin sellaisten ihmisten kanssa, jotka voivat olla kuin toinen perhe – eikä yhteydenpito jää vain kokouksiin. Itsellenikin Ruudin ydinryhmä on näiden kolmen vuoden ajan, loppua kohden vielä enemmän, ollut erittäin tärkeä henkireikä. Ilmapiiri on erittäin ihmisläheistä, kannustavaa ja huolehtivaa, eikä me olla pelkkiä kollegoita, vaikka kokouksissa pitäisikin. Täällä saa olla oma itsensä ja tehdä omia juttuja, ja se on vieläpä kaupungin kannalta hyödyllistä!

Äänet eivät mene hukkaan. Ruudin ydinryhmä on paikka, joka tekee hyvää – sekä nuorelle että kaupungille. Siksi sinun täytyy saada oma kaverisi – ja vaikka vähemmän kaverisi – sinne. Äänestäminen ei haittaa mitään tai ole keltään pois.

Okko Karvonen, Ruudin ydinryhmä

Vielä ehdit asettautua ehdolle vuoden 2016 ydinryhmään! Lue lisää ehdokasasettelusta.

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.