Laadukasta lukio-opetusta kehitetään lukioiden yhteistyöllä

Oona Saloranta kirjoitti lukiokoulutuksen säästöistä Helsingin Sanomien mielipidepalstalla 2.9.2015  Kirjoituksen huoli koskee kaikkea lukiokoulutusta, sillä säästöt ovat valtakunnallisia.

Medialukio_098_web_lev450

Kampuslukiolla on yhteistä kurssitarjontaa. On myös kaikkien lukioiden yhteistä tarjontaa. Kuva: Rhinoceros.

Suurista säästöistä huolimatta Helsingin kaupungin lukioissa voi opiskella kaikkia opetussuunnitelman mukaisia valtakunnallisia pakollisia ja syventäviä kursseja. Vaikka koulukohtaisia kursseja on jouduttu karsimaan, on kertauskursseja edelleen tarjolla. Niukkenevista resursseista huolimatta kaupungin lukioiden kurssitarjonta on laadukas ja monipuolinen.

Helsingin kaupungin lukiot ovat lisänneet keskinäistä yhteistyötä kehittääkseen opetusta ja kurssitarjontaansa. Kaupungin lukiot muodostavat neljä kampusta. Kampuksilla voidaan pitää opinto-ohjelmassa myös sellaisia kursseja, joihin yksittäisessä lukiossa olisi vähän osallistujia. Kampusyhteistyön lisäksi on kaikkien lukioiden yhteistä kurssitarjontaa.

Makelanrinteen_lukio_061_Rhino_450px

Kaupungin lukioissa toteutetaan ilmiöpohjaisia kursseja. Kuva: Rhinoceros.

Viime aikoina on keskusteltu paljon lukiolaisten vähentyneistä kielivalinnoista ja kielitarjonnan supistumisesta. Helsingin kaupungin lukioissa opiskelijat voivat opiskella kaikkia kieliohjelman kieliä sekä pitkän että lyhyen oppimäärän mukaisesti. Tänä lukuvuonna opinto-ohjemaan on lisätty kiinan kielen pitkä oppimäärä.

Mielipidekirjoituksessa mainittiin opetusta elävöittävät vierailukohteet. Helsinkiläiset lukiot hyödyntävät kaupungin tutustumiskohteita ja kumppanuuksia. Useilla lukioilla on yhteistyötä museoiden, gallerioiden, yritysten, yliopistojen ja muiden kumppanien kanssa. Kaupungin lukioissa toteutetaan ilmiöpohjaisia kursseja, jotka tuovat opiskelijoille uudenlaisen näkökulman oppimiseen.

Lukioiden välinen yhteistyö, monipuolinen ja laaja opintotarjonta sekä kehittämishaluiset ja omasta työstään innostuneet opettajat takaavat edelleen kaupungin lukioiden opiskelijoille hyvät mahdollisuudet oppimiseen.

Mervi Willman, opetuspäällikkö
Niclas Rönnholm, undervisningschef
Helsingin opetusvirasto

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.