Päättäjämiitissä käsitellään nuorille tärkeitä teemoja

ruuti-logoVuoden 2015 päättäjämiitti järjestetään perjantaina 10. huhtikuuta toimintakeskus Hapessa. Päättäjämiitissä nuoret pääsevät edistämään heille tärkeitä asioita päätöksentekijöiden kanssa!  Miitissä käsitellään kahdeksaa nuorten valitsemaa teemaa. Keskusteluiden ja neuvottelun päätteeksi nuoret, päättäjät ja kaupungin työntekijät tekevät yhdessä suunnitelman siitä, miten asioissa edetään ja kuka ottaa vastuun. Miitissä syntyneiden toimenpidesuunnitelmien välitarkistus on syksyllä vaikuttamistapahtuma RuutiExpossa.

Päättäjämiitin kynnyksellä haastatelimme kahta ydinryhmän jäsentä ja teemaryhmänsä puheenjohtajaa:  Erika Kovasta (Nuorten työllisyysmahdollisuudet -ryhmä) ja Valtteri Heinosta (Rasismi, syrjintä ja kielten tasa-arvo -ryhmä).

Ruuti-ydinryhma-25022015
Ruudin ydinryhmä koolla 25.2.

Miksi päättäjämiitti on tärkeä?
Erika: Päättäjämiitti on niitä harvoja tilaisuuksia, joissa nuoret pääsevät oikeasti kontaktiin päättäjien kanssa. Se on myös erittäin hyvää harjoitusta keskustelu- ja ryhmätyötaidoille iästä riippumatta.
Valtteri: Päättäjämiitti on tärkeä, koska se tuo nuorten ja päättäjien mielipiteet yhteen ja se on tapa, millä pystytään vaikuttamaan nuorten hyvinvointiin ja arkeen.

Olette valinneet kahdeksan teemaa. Miksi ja miten päädyitte juuri niihin?
Erika: Teemat ovat valittu melko pitkälti ydinryhmän pienryhmien joukosta, mutta muutama teema niiden ulkopuoleltakin on. Aiheet ovat ajankohtaisia ja sellaisia, että Päättäjämiittiin osallistuvan nuoren on helppo ymmärtää, mistä on kyse.
Valtteri: Käytimme viime vuoden Päättäjämiitin teemoja ja kehitimme uusia kokouksessa.

Oletko itse ollut suunnittelemassa tiettyyn teemaan liittyviä kysymyksiä päättäjille? Mihin teemaan?
Erika: Kyllä, oman ryhmäni (nuorten työllisyyden parantaminen Helsingissä) suunnitteluun. Valtteri: Suunnittelimme kysymykset samaisessa kokouksessa kuin teematkin. Tietenkin itsellä on omaan ryhmään kysymyksiä, jos tarve vaatii.

Miksi hakeuduit juuri tähän ryhmään?
Erika: Nuorison työllisyyden parantaminen oli suurin syy, miksi ylipäätään hain Ruudin ydinryhmään. Se on myös aihe, joka on ollut viimeaikoina paljon pinnalla erityisesti omanikäisteni nuorten keskuudessa ja siksi se tuntui erittäin luontevalta vaihtoehdolta.
Valtteri: Itselleni rasismin ja syrjinnän ehkäisy on tärkeää, koska kaikki ovat tasa-arvoisia, ulkonäöstä, seksuaalisesta suuntautumisesta ja uskonnosta riippumatta.

Millaista työpanosta Päättäjämiitin valmistelu vaatii sinulta?
Erika: Puheenjohtaja on vastuussa oman ryhmänsä keskustelun vetämisestä, ja varsinkin tapahtuman lähestyessä se on mielessä entistä enemmän. Pääasiassa Päättäjämiittiin valmistautuminen on erilaisten taustamateriaalien etsimistä, esimerkiksi tilastoja tai lehtiartikkeleita teemaan liittyen.
Valtteri: Itse keräilen taustamateriaalia ja totta kai henkistä valmistautumista tarvitaan jossain määrin. Muuten menen avoimin mielin paikalle.

Mitä tämä työ antaa sinulle?
Erika: Puheenjohtajuus on minulle melko vierasta, joten tahdon haastaa itseni kokeilemaan uusia asioita. Asetan auktoriteettini testiin: kuinka hyvin päättäjät ja nuoret osaavat kuunnella puheenjohtajaa? Puheenjohtajuus työllisyys-teemassa on antoisinta minulle siksi, että aihe on minulle henkilökohtaisesti tärkeä.
Valtteri: Pääsee tapaamaan ja kuulemaan nuoria sekä päättäjiä, se on mielestäni tärkeää tässä ”työssä”. Haluan kuulla nuorten mielipiteitä ja kuulla nuorilta varsinkin, mitä epäkohtia Helsingissä on. Pidän yhteiskunnallisista asioista ja haluan olla kehittämässä Helsinkiä kohti parempaa tulevaisuutta.

ruuti-logo

Lue lisää:  www.ruuti.net

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.