Taivallahden peruskoulun synty, nousu ja kukoistus

Lyhyt koulujen yhdistymisen historia

Taivallahden peruskoulu syntyi 1.8.2009, kun Etu-Töölön yläaste ja siitä kolmensadan metrin päässä sijainnut Taivallahden ala-aste yhdistyivät uudeksi yhtenäiseksi peruskouluksi.

Koulun syntyä edelsivät monet tunne- ja totuusmaailmat. Totta oli, että koulujen oppilasmäärät olivat sellaiset, että Taivallahden ala-asteella oli tyhjää tilaa ja totta oli myös, että perusopetuslaki korosti – ja korostaa edelleen – yhtenäistä perusopetuspolkua.

Tunnemaailmoja oli paljon enemmän. Joillakin oli varma ja voimakas tunne, että yhtenäinen peruskoulu on parasta mitä maailmassa on pitkään aikaan tapahtunut. Joidenkin mielestä taas ajatus 7-16-vuotiaitten lasten ja nuorten yhteisestä koulusta oli pöyristyttävän järkyttävä. Jotkut olivat sitä mieltä, että vanhoja hyviä kouluja ja hyvin toimivia ei saa ajaa alas ja rakentaa tilalle massiivisen suuria yksiköitä. Jotkut myös olivat huolissaan omasta työpaikastaan. Monien tunnelmat olivat jossain näiden kaikkien välissä.

Tuohon totuustunnesoppaan tulivat sitten rehtoreitten lisäksi kokeiksi työterveys ja työsuojelu, joilla oli mukanaan Historialakana-niminen sabluuna. Lakanan avulla prosessoitiin mennyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta yhdeksi maistuvaksi keitoksi. Sopasta tuli ihan makoisa, mutta tärkeintä minun mielestäni oli keittämisen aikana tapahtunut yhteinen maustaminen ja muu kokkaaminen.

Taivallahden-henkilokuntaa-web-lev600px

Taivallahden koulu on hyvin toimiva yhtenäinen peruskoulu

Uuden upean koulun pari ensimmäistä vuotta olivat aika silleen niin kuin uuden oppimisen täytteisiä. Uutta on erinomaisen hauskaa oppia, mutta aika rankkaa puuhaa se kyllä oli. Isoimmat oppimisen paikat olivat varmaan ihan umpi-inhimillisiä:

  • Miten kohtaan eri-ikäisiä oppilaita ja uusia duunikavereita, jotka tulevat erilaisesta koulukulttuurista.
  • Millaiset rakenteet ja säännöt toimivat ja millaiset eivät toimi.

Tällä hetkellä, kun ankarin oppimisprosessi alkaa olla takana, Taivallahden peruskoulu on hyvin toimiva yhtenäinen peruskoulu (nykyisen opetussuunnitelman visio). Näkyvät ja piilossa olevat rakenteet ovat kondiksessa, henkilökunta arvostaa oppilaita ja oppilaat arvostavat henkilökuntaa. Täällä voidaan hyvin.

Uusi opetussuunnitelma 2016 tuo mukanaan uusia loistavia mahdollisuuksia edelleen oppia lisää oppimisesta, opettamisesta ja kaikille yhteisestä yhtenäisestä peruskoulusta. Mahtavaa!

Hannu Kosonen
Taivallahden peruskoulu
Rehtori

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.