Yrityskylä innostaa

”Paras päivä ikinä!”

Tähän 6.-luokkalaisen pojan lausahdukseen yhtyy varmasti moni muukin Yrityskylässä vieraillut koululainen. Oppilaiden ja opettajien palaute Yrityskylä-opintokokonaisuudesta on ollut erittäin positiivista. Voisi kuvitella, että koululaiset muistelevat vierailua huvipuistossa. Vierailu Yrityskylässä ei kuitenkaan ole ainoastaan hauskanpitoa vaan totista työtä.

Yrityskylä on 6.-luokkalaisille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden oppimisympäristö, joka sijaitsee Tekniikan museossa. Syksyn 2013 vierailupäivät ovat jo täynnä.

Yrityskylässä on 18 yritystä ja julkisen sektorin palvelua, joissa oppilaat työskentelevät päivän ajan eri ammateissa. Ammatteja on kaupunginjohtajasta myyjään, toimitusjohtajaan ja prosessinhoitajaan, yhteensä 64.

Yrityskyla_15_web

Yrityskylä-vierailulle valmistaudutaan etukäteen

Oppilaat ovat jo ennen vierailua tehneet koulussa työhakemuksen ja hakeneet haluamiinsa ammatteihin. Opettaja jakaa ammatit oppilaille työhakemuksen ja opettajan tekemän työhaastattelun perusteella. Kaikkiin ammatteihin löytyy halukkaita ja Yrityskylässä oppilaat heittäytyvätkin ammattirooleihinsa täysillä.

Yrityskylä-vierailulle valmistaudutaan luokissa jo monta viikkoa etukäteen. Opintokokonaisuuteen liittyy tehtäväkirja, jonka avulla käsitellään 10 oppitunnin aikana muun muassa mitä on talous, miksi töitä tehdään ja miksi veroja maksetaan. Useampikin oppilas on hämmästellyt esimerkiksi sitä, kuinka paljon huoltajien palkoista menee kuukausittain esimerkiksi asumiseen ja harrastuksiin.

Oppilaiden ja opettajien palaute Yrityskylä-opintokokonaisuudesta on ollut erittäin positiivista.

Opettajat ovat oivaltaneet, että opintokokonaisuuden aiheet voidaan liittää hienosti eri oppiaineisiin: matematiikan tunneilla lasketaan veroja, kuvaamataidontunnilla tehdään yritykselle mainoksia ja äidinkielentunnilla työhakemus.

Parhaita anteja: onnistuminen omassa työssä

Opettajat ovat myös todenneet, että Yrityskylä sopii kaikenlaisille oppilaille: tytöille, pojille, koulussa hyvin tai huonosti menestyville oppilaille, hiljaisille ja vähän vilkkaimmillekin oppilaille. Erityisen hyvää palautetta on tullut myös erityisoppilaiden osallistumisesta Yrityskylässä.

Toiminnallisuus oppimismenetelmänä sekä innostaa että osaltaan myös rauhoittaa toimintaa, koska kaikki keskittyvät omiin tehtäviinsä. Erilainen oppimisympäristö ja toiminnallisuus tuovat opettajien iloksi ja hämmästykseksi oppilaista esiin aivan erilaisia ominaisuuksia kuin luokkahuoneessa tapahtuva niin sanottu perinteinen opetus.

Myyminen ja asiakaspalvelu on monien mielestä ollut parasta Yrityskylä-vierailulla. Monet ovat kokeneet parhaana myös omassa työssä onnistumisen.

Ehkä kuitenkin kaikkein parasta monien mielestä on ollut vapaa-aika työvuorojen välissä, koska silloin on saanut toimia kuluttajana ja ostaa eri yrityksissä myytävinä olevia tuotteita ja makeisia työssä ansaitsemillaan rahoilla. Yrityskylässähän maksetaan tietysti palkkaakin. Palkanmaksu tapahtuu kaksi kertaa päivän aikana ja – koska houkutuksia riittää – vaatii jonkin verran suunnitelmallisuutta saada palkka riittämään kaikkeen.

Yrityskyla_12_web

Kansalaistaitojen opettelua

Yrityskylä-opintokokonaisuuden aiheet liittyvät opetussuunnitelman aihekokonaisuuteen ”Osallistuva kansalaisuus ja yrittäjyys”. Yrittäjyys sanana saattaa herättää ajatuksia siitä, että kaikista lapsista oltaisiin leipomassa yrittäjiä. Näinhän ei kuitenkaan ole, vaan yrittäjyyskasvatukseen liittyy myös oman talouden ja elämänhallinnan taidot.  Yrityskylä-koulutuksessa eräs opettaja sanoikin, että tässähän on kyse itse asiassa kansalaistaitojen opettelusta. Ja niitähän me kaikki tarvitsemme jo hyvin nuoresta lähtien.

Yrityskylä netissä

Hannele Aavio                                                                                               Projektisuunnittelija, Yrityskylä                                                                                 Helsingin opetusviraston perusopetuslinja

Kuvat: Rhinoceros

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.