Jotain kesälukemista

Kesä on yllättänyt meidät kaikki. Nopeudellaan, kiivaudellaan, kuumuudellaan. Tuntuu kuin seuraisi pikakelauksella luontofilmiä, jossa puut ja pensaat kääriytyvät salamana limevihreään, ja jossa kukat turpoavat täyteyteensä vain heittääkseen huntunsa saman tien tuuleen. Ehdinkö tänä vuonna kesän kyytiin lainkaan?

Filmi seis. Nyt pitää istahtaa ja tuumia. Tähän täydellisyyteen täytyy uppoutua, jottei se karkaa. Kirjan kanssa ajan saa pysähtymään. Kokeillaan sitä ja raivataan luppoaikaa lukemiselle, minultahan toivottiin kesäajaksi paria kirjavinkkiä.

Hesari on taiten koukuttanut kirjainnokkaat omalla äänestyksellään. Lukijoilta toivottiin listaa 2000-luvun parhaista kotimaisista romaaneista. Ensimmäinen eli äänestystulosten kymmenes julkistettiin jo; siinä tuore tuttavuus Aki Ollikainen kertoo, miten hänen Nälkävuosi-romaaninsa sai alkunsa. Äänestyslista etenee kesän mittaan ja voittaja paljastuu 6. elokuuta. Koko kesä seurattavaa siis kirjarintamalla. Itselleni listasinkin jo muutaman helmen, joita ei löytynyt Hesarin kriitikkojen suosikeista. Mietin vain, ohjaako Hesarin kriitikkojen tykkäyslista liikaa meidän tavallisten harrastajien kirjavalintoja.

Listailua rakastavat myös kirjabloggarit: Käykää kurkkaamassa muutamaa kirjablogia vaikkapa sateen sattuessa. Listat ja yhteisöllisyys verkossa koukuttavat. Kuten myös pirteät ja houkuttelevat postaukset kirjoista.

Oma vinkkilistani on nyt lyhyt, mutta sitäkin laveampi. Kesäisten häiden innoittamana suosittelen juuri sinulle: jotain uutta, jotain vanhaa, jotain sinistä ja jotain lainattua.


Jotain uutta

Jotain-uutta

Runot sopivat kesään. Kepeästi tai kaihoten, mutta ”Täyttä päätä”. Tässä uudehkossa kirjassa on runoja ikääntyville – eli meille kaikille. ”Kun näkökyky heikkenee, paranee nähdyn ymmärtäminen.” kirjoittaa eräässä kirjan runossa Pekka Kejonen. Vanhuudesta ja ikäihmisistä puhutaan mediassa paljon, siksi on virkistävää saada aiheeseen aitoa näkökulmaa ja otetta. Tuula Korolaisen ja Riitta Tuluston kokoama Täyttä päätä on runoja aktiivisista vanhuksista, joilla seniorivuosia riittää. He tanssivat afroa, kiipeävät tunturiin ja avautuvat facebookissa.

Nykyeläkeläisten menosta kirjoittavat kymmenet eri runoilijat edesmenneestä Tommy Tabermanista nuorempiin kuten Anni Sinnemäkeen. Runoissa on huumoria, mutta karumpia aiheita rollaattoreista lääkityksiinkään ei kaihdeta. Virpi Talvitien pysäyttävä kuvitus saattelee sanat toisille tasoille ja yllättäviin yhteyksiin. Talvitien kuvitus on mielestäni myös runoutta. Niin hienosti hän tuo jokaisella pienellä kuvalla uuden oivalluksen runon teemaan. Todellista taituruutta!


Jotain vanhaa

Jotain-vanhaaKun kesällä haluaa sulkeutua maailmalta omaan kuplaansa ja vaipua sen hiljaisuuteen, kannattaa mukaan ottaa ”Laulaisin sinulle lempeitä lauluja”. Tämä Linda Olssonin esikoisteos liikkuu ruotsalaisessa maalaismaisemassa. Jo kansikuvan metsämansikat houkuttelevat aistimaan kirjan tuoksuja ja värejä ja tunnelmaa kylänraitilla. Kirja kertoo vanhan erakkonaisen ja maalaiskylään muuttavan surua pakenevan nuoren naisen odottamattomasta ystävyydestä. Toisen ihmisen kohtaaminen on mahdollista. Yksinäisyys on peräti lohdullista, jos sen voi joskus jakaa toisen kanssa. Traumoista ja vaikeista muistoista voi selvitä. Eikä koskaan ole liian myöhäistä. Tämän kirja äärellä viipyy, tyyntyy ja eheytyy.


Jotain sinistä

Jotain-sinistaMark Haddon on aikuisille kirjoittava kirjailija, mutta Yöllisen koiran merkillinen tapaus löytyy nuortenhyllystä. Olisiko luokittelun syynä se, että kirjan kertojaäänenä on 15-vuotias poika Cristopher. Kirjan tapahtumat käynnistyvät, kun naapurin pihalta löytyy kuollut koira. Cristopher joutuu heti hankaluuksiin, koska poliisi esittää hänelle koirasta liian monta kysymystä peräkkäin. Lisäksi poliisi tarttuu käsivarresta Cristopheria, joka reagoi välittömästi, koska ei kestä koskettamista. Cristopher tietää avaruudesta ja matematiikasta uskomattoman paljon, mutta vitsejä tai metaforia hän ei ymmärrä. Cristopher voi piirtää ulkoa kokonaisen kartan, mutta ei osaa lukea ihmisten ilmeitä ja eleitä. Small talk muiden kanssa on hänelle utopiaa.

Kirjassa voi melkein konkreettisesti hypätä toisen saappaisiin, niin todenmakuisesti Cristopher kuljettaa mukanaan. Hänen kanssaan alkaa pohtia, mikä tässä maailmassa onkaan normaalia. Ovatko sitä meidän ihmeelliset säännöstömme, sopimukset ja oudot tavat vai onko Cristopherin omassa logiikassa sittenkin jotain aitoa ja todempaa. Kirjassa ei diagnosoida tai selitellä, mutta takakansiteksti mainitsee, että Cristopherilla on aspergerin syndrooma.


Jotain lainattua

Jotain-lainattuaKun lainasin muistin virkistykseksi tämän kirjan lähikirjastostani, kirjastonhoitaja katsoi kuvakirjaani pitkään ja tokaisi: ”Kiitos, kun muistutit, että tuo kirja on olemassa! Saanko selata sitä hieman?” Ja sitten: ”Tämä on mainio lahjakirja!” Kirja sattui olemaan paikallaan hyllyssä ehkä siksi, että se on sijoitettu myös lasten tietokirjoihin. Kuvakirjapuolelta se on kuulemma jatkuvasti lainassa.

Suosittelen kaikille AIKUISILLE tätä kuvakirjaa, joka on tehty Helsingin design-vuoden kunniaksi. Kirjan tarinaa lukiessa ja kuvia selaillessa voi tehdä aikahypyn omaan lapsuuteensa. Kirjan sivuilta voi bongata monia tuttuja esineitä suomalaiskodeista. Tuollainen kattila oli meilläkin! Tuo kynttilänjalka on tuttu. Tämän kuosin tunnistan! Helsingin historiasta, taiteilijoista ja arkkitehtuurista voi lukea tietoruuduista. Kirjaan on upotettu myös lautapeli, jonka varrelta löytyy klassikkoesineitä joka makuun. Kirjan kuvitus on loihdittu hauskasti kollaasitekniikalla. Tämä kirja on mahtava matka halki kesäisen Helsingin.

Mikä olisi sinun Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain sinistä, jotain lainattua -listasi? Toivottavasti koukutuit! Koukuta kaverisikin ja verratkaa valintojanne.

Ainakin jotain luettavaa kesääsi ja lomallesi toivoen,

Anu-Loyttyniemi-ulkona_web[1]

Anu Löyttyniemi
opetuskonsultti
perusopetuslinja

PS. Itselleni viimeisin villitys on ollut pieni Miki-kirja, vanhan C-kasetin kokoinen formaatti. Siinä on virsikirjasta tuttua ohuen ohutta paperia, jolloin kirja pysyy laihana sivumäärästään huolimatta.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.