Helsingin vanhin talo kaupungin nuorimmille

Helsingin kaupunginmuseon Sederholmin taloon avattiin 21.11.2012 Lasten kaupunki, jossa voi leikkiä 1700-luvun Helsingin puodeissa ja verstaissa, istua pulpeteissa 1930-luvun kansakoululuokassa ja retroilla 1970-luvun mummolassa.

Testamenttilahjoituksen tuella toteutettu Lasten kaupunki on ensimmäinen startti kohti kaupunginmuseon tulevaa museokeskusta, joka syntyy Senaatintorin nurkalle muutaman vuoden kuluttua.

Lastenkaupunki_web

Lasten kaupungin paketti avattiin jo hyvissä ajoin ennen joulua: 21. marraskuuta!

Lasten kaupungissa lapset saavat leikin ja eläytymisen kautta oivalluksen siitä, että elämä oli ennen vanhaan erilaista kuin nykyään. Lasten kaupungin alakerrassa tutustutaan 1700-luvun Helsinkiin. Lapset voivat purkaa kauppalaivan lastia, auttaa suutaria verstaassa ja toimia puotipuksuna. Alakerrasta löytyy myös teatteri pukuhuoneineen sekä työpajatila, jossa voi syödä eväitä.

Yläkerran luokkahuoneessa tehdään aikamatka 1930-luvun kansakouluun, jossa aamuhartaus, kynsitarkastus, tiukka kuri sekä kaunokirjoitusharjoitukset kuuluvat asiaan. Yläkerrassa esitellään myös esinein ja kuvin helsinkiläisen lapsuuden ilmiöitä: työtä, harrastuksia ja erilaisia perheitä, joiden elämään voi eläytyä nukkekotileikein.

Yläkerran perältä löytyy pieni kodikas mummola, jossa aika on pysähtynyt 1970-luvulle. Myös vanhempi väki saattaa löytää itsensä veivaamassa numeroa vanhalla lankapuhelimella tai kuuntelemassa C-kasetilta finnhitsejä palaten lapsuus- ja nuoruusvuosiin.

Mummola_web

Lasten kaupungin mummolan ikkunanäkymät avautuvat esikaupunkialueelle, vaikka ollaankin ydinkeskustassa.

Kaikkia yhdistää lapsuus, joka yksillä on kaukana menneessä, toisilla tässä ja nyt. Lasten kaupunki kannustaa jakamaan lapsuuden kokemukset yli sukupolvien. Kaikki ovat tervetulleita mummolaan muistelemaan ja leikkimään. Kaikkiin tavaroihin saa koskea – varovasti.

Viikonloppuisin mummolassa voi jakaa muistoja museomummon tai -vaarin kanssa, jotka ovat kaupunginmuseon uusia vapaaehtoistyöntekijöitä.

Kaupunginmuseon lastentoiminnalla pitkät perinteet

Helsingin kaupunginmuseo teki ensimmäisten joukossa Suomessa jo 1970-luvulla lapsille omia näyttelyitä ja palkkasi museolehtorin. Lastentoiminnan vakiintuessa 1990-luvulla museolehtorien määrä kasvoi. Tuomarinkylässä vuonna 1992 avatusta Lastenmuseosta tuli syrjäisyydestään huolimatta päiväkotien ja perheiden suosima kohde. Kalevankadulla vuosina 2000–2010 sijainnut Koulumuseo tarjosi entisille ja nykyisille koululaisille vanhanajan oppitunteja.

Vuonna 2010 Helsingin taloustilanteen kiristyessä myös kaupunginmuseo tiivisti toimintaansa ja luopui osasta tilojaan. Lastenmuseon ja Koulumuseon parhaat toiminnot päätettiin keskittää Sederholmin taloon, joka on paremmin yleisön saavutettavissa.

Niukkenevan talouden oloissa kaupunginmuseo vastaanotti 2011 yllättyneenä ja kiitollisena museon ystäväyhdistykseen kuuluneen Kirsti Suvannon testamenttilahjoituksen, joka osin mahdollisti Lasten kaupungin toteuttamisen.

Lasten kaupunki
Sederholmin talo
Aleksanterinkatu 16–18 (sisäpihan kautta sisään)
puh.: 09–3103 6529
Auki: ryhmävarauksille ti–pe klo 9–13, muille asiakkaille ti–pe klo 13–17, la–su klo 11–17 (maanantaisin kiinni)

Lasten kaupunkiin on vapaa pääsy kuten kaupunginmuseoon aina!

Sauli_blogiinSauli Seppälä
museolehtori
Helsingin kaupunginmuseo

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.