Ammattitaito kehittyy kilpailemalla

Lähihoitajalaji ylsi diplomisijalle Ammattitaidon EuroSkill-kilpailuissa Belgiassa lokakuussa. Lähihoitajaopiskelijoiden Heli Blubaumin (Hesote) ja Heli Petersohnin (Keuda) määrätietoinen valmentautuminen tuotti loistavan tuloksen.

Hesote on vahvasti mukana ammatillisen koulutuksen kilpailutoiminnassa, jota Suomessa koordinoi Skills Finland ry. Toiminnan tavoitteena on kehittää ammatillisen koulutuksen tasoa ja opiskelijoiden ammattitaitoa. Useimmat opiskelijat valmentautuvat kilpailuihin huolella etukäteen ja haluavat menestyä.

Lähihoitajalaji on kilpakentillä vielä nuori. Ensimmäisen kerran laji pääsi esille ns. näytöslajina Helsingissä vuonna 2005 järjestetyissä MM-kilpailuissa. Sittemmin laji on ollut mukana aktiivisesti kilpailutoiminnassa.

Kilpailuvalmennus – osa valinnaisia opintoja

Sosiaali- ja terveysalalla kilpailuvalmennus on sisällytetty valinnaisiin opintoihin. Kilpailuvalmennuksesta vastaavat lehtorit Nina Östman, joka toimii myös Skills Finland ry:n lajipäällikkönä ja Hilkka Mustonen, joka toimii Skills Finland ry:n valmentajana. Mukana valmennustyössä on myös joukko innokkaita opettajia.

Määrätietoinen valmentautuminen on tuottanut loistavaa tulosta. Menestystä on tullut niin Taitaja-kilpailuissa kuin kansallisissa alan kilpailuissa. Jopa ammattitaidon MM-tasolla on päästy mitalikantaan: kilpailupari Tuuli Aho ja Laura Taavitsainen toivat kultaa vuonna 2008 Rotterdamista. Samana vuonna saimme myös lajin Suomen mestaruuden.

Itse olen päässyt nauttimaan kilpailutunnelmasta MM-tason kilpailuissa Helsingissä ja Japanissa. Kokemus molemmista oli mieliinpainuva ja antoisa. Helsingissä kisajärjestelyt toimivat loistavasti ja paikkana Messukeskus oli mitä parhain. Japanissa kisatunnelmaa lisäsi paikallisen kulttuurin vahva läsnäolo. Pendelöinti kisapaikalta toiselle auttoi hahmottamaan saarivaltiota paremmin. Molemmat kisavierailut jättivät minulle paljon positiivisia muistijälkiä. Ammattitaidon SM-kilpailuissa olen sitten vieraillut useamminkin.

Kohti Suomen- ja maailmanmestaruutta!

Vuonna 2013 Ammattitaidon SM-kilpailut järjestetään entisessä kotikaupungissani Joensuussa. Sinne olemme suunnitelleet matkaavamme isolla joukolla. Toivon, että osallistuminen auttaa useampaa koulutuksen vastuuhenkilöä ymmärtämään paremmin kilpailutoiminnan merkityksen opiskelijoiden ammattitaidon kehittymisessä. Samalla pidän peukkuja sille, että oma kilpailuparimme on mukana Joensuun matkaavassa junassa!
Hesotessa järjestetään Saksan Leipzigin WorldSkills 2013 -kilpailujen karsinta 14.11.2012. Mukaan on ilmoittautunut seitsemän paria ympäri Suomen. Taistelumieltä tarvitaan, mutta sen lisäksi rehtiä ja reipasta kilpailumieltä kaikille kilpailuun osallistuville!

Taitajaterveisin!

Eeva Sahlman, rehtori
Helsingin sosiaali- ja terveysalan oppilaitos

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.