Satsaus kulttuuriin ja liikuntaan kannattaa kouluissa

Luulisi, ettei Rinkebystä ole positiiviseksi esimerkiksi monessakaan asiassa. Tukholman kaupunginosa on tuttu varoittava esimerkki monesta ilmiöstä, joiden keskittymistä Suomessa kaihdetaan: siellä on Ruotsin kärkiluvut työttömyydessä, yksinhuoltajien määrässä, maahanmuuttajaväestön prosenttiosuudessa…Silti huhtikuun lopussa iso joukko suomalaisia opetusalan ammattilaisia kuunteli vaikuttuneena Rinkebyskolanin rehtoria Börje Ehrstrandia Lohjalla järjestetyssä tilaisuudessa.

Pohjanmaalta kotoisin oleva ruotsinsuomalainen Börje Ehrstrand on arvostettu luennoitsija eri puolilla Eurooppaa. Syynä ovat mahtavat tulokset sekä hänen koulunsa oppimistuloksissa että kouluviihtyvyydessä. Koulu on Ehrstrandin mukaan pohjoismaista parhaimmisto matematiikassa ja se on saanut useita kertoja Astrid Lindgren -palkinnon lastenkirjallisuuden edistämisestä. Lisäksi Rinkebyskolan on saanut toistuvasti palkinnon parhaasta rikoksia estävästä projektista.

Rinkebyssä on osattu kääntää koulun oppilaiden lähtökohdat positiiviseksi. Koulun 400 oppilaasta 80 prosenttia on maahanmuuttajia, he tulevat 110 maasta ja puhuvat äidinkielenään 60 kieltä. Koulussa on paljon oppilaiden eri kulttuureja esiin tuovia teemapäiviä ja uskonnonopetuksessa etsitään enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja. Rinkebyskolanilla on aktiivinen verkosto yritysmaailman henkilöistä, jotka käyvät puhumassa monikulttuurisuuden positiivisesta roolista tulevaisuuden työelämässä. Lasten eri kulttuuritaustoilla ja tavoilla onkin positiivinen merkitys!

Koulu panostaa erityisesti maahanmuuttajille mielekkäisiin urheiluun ja kulttuuritoimintaan. Rinkebyskolanilla on Ruotsin mestaruuksia poikien jalkapallossa ja tyttöjen käsipallossa, minkä lisäksi se on monta taiteilijaa kasvattanut koulu. Lähes jokainen kirjallisuuden Nobelin voittanut kirjailija vierailee koulussa palkinnon saatuaan: syynä on innovatiivinen kirjallisuushanke, jonka tuotokset käännetään pikavauhtia kunkin Nobel-voittajan omalle kielelle. Muutenkin koulu panostaa voimakkaasti kirjallisuus-, kieli- ja teatteriprojekteihin: nuorten tulevaisuus on kiinni heidän kyvystään ilmaista itseään sekä kirjallisesti että esiintymällä vakuuttavasti. Palkittu koulukirjasto on kaiken perusta.

Koulun yhteydessä oleva nuorisotila on avoinna kello kahdeksasta aamulla aina kello 11:een illalla joka päivä – myös jouluaattona. Tavoite on, että aina on paikalla nuorelle turvallinen aikuinen. Tämän mahdollistaa aktiivinen ja luottamuksellinen yhteistyö alueen yli sadan nuoriso-, kulttuuri- ja liikuntajärjestön kanssa.

Miten kaikki tämä tehdään, ja vielä ympäröiviä kaupunginosia heikommista lähtökohdista? Rehtori Börje Ehrstrandin mukaan selityksenä on, että koulu on avoin eri vaikutteille, alueensa toimijoille ja ympäröivälle yhteiskunnalleen.

Tuulikki Koskinen
kulttuurisuunnittelija,
Kulttuuria kouluihin -hanke

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta kohteessa Satsaus kulttuuriin ja liikuntaan kannattaa kouluissa

 1. Tuo Rinkebyn menestystarina on kyllä pelkkää legendaa ja kehitetty lähinnä Ehrstrandin luentopalkkiorahastusta varten:
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/rinkebyskolan-rektor-borje-ehrstrand_7048059.svd#E24

  Koulu on suurista ja kalliista panostuksista huolimatta edelleen yksi Ruotsin huonoimmista kouluista:
  http://www.dn.se/sthlm/rinkebyskolan-inte-vard-sina-priser
  http://www.rinkebyskolan.se/kvalitetsredovisning_10_11.html

  Koulun lahjakkaimmista oppilaista on tehty yksi erikoisluokka, joka saa tehostettua matematiikanopetusta. Tämä luokka pääsee matematiikassa normaaleihin tuloksiin, joita sitten hehkutetaan ympäri mediaa.

  Pysähtykääs nyt hetkeksi vetämään henkeä ennen kuin jatkatte tuota “Rinkebyn mallin” tuomista Helsingin kouluihin.

 2. Jukka Poikela sanoo:

  Mahdatko tietää, että hehkuttamasi Börje Ehrstrand on yksi suuri kupla. Olet tainnut mennä meidän propagandalaitoksemme Ylen vedätykseen. Alla todellista faktaa Rinkebyn koulusta.

  Rinkebyn koulun sijoitukset maanlaajuisessa vertailussa:
  Årskurs 9 2010:

  Genomsnittligt meritvarde: 154,4 (max 320) Sijoitus: 1411 / 1445
  Andel elever som fått godkant i alla amnen: 29,3 % Sijoitus: 1424 / 1451
  http://www.skollistan.se/grundskola/rinkebyskolan-stockholm

  Rinkebyn koulu sijoittuu reilusti alle maan keskiarvon. Se kuuluu ihan Ruotsin huonoimpiin kouluihin, kun oppilaiden suoritukset vertaillaan.
  Silti Yle sanoo: Rinkebyn koulu on onnistunut nousemaan yhdeksi maailman parhaista.

  2010 ainoastaan 29 % 9-luokkalaisista sai hyväksytyn arvosanan kaikissa oppiaineissa.
  http://www.rinkebyskolan.se/kvalitetsredovisning_10_11.html
  Koulu sai yha melkein 50000kr extraa/oppilas tarkoittaen etta yksi Rinkebyoppilas maksoi yhteensa noin 110 000 kr/v. Kun taas normioppilaan hinta oli 60 000 kr/vuosi.
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/lat-inte-rinkeby-brinna_4842769.svd

  Rehtori Ehrstrand unohti myös mainita, etta koulu poltettin vuosi sitten kesäkuussa. Nordean konttorikin poltettiin ja panttikeskus. Kaikkiaan 11 paloa. Poliisi pidätti 14 mellakoitsijaa, kaikki olivat koulun entisiä oppilaita. Noin puolet joutuivat syytteeseen ja saivat myöskin tuomion osallistumisestaan mellakoihin.
  http://www.svt.se/2.33538/1.2055665/fjorton_misstankta_for_upplopp
  http://www.svt.se/2.33538/1.2209624/fyra_ungdomar_domda_for_rinkebykravaller

  Nyt uusi koulu on jo rakennettu. Talla kertaa koulu on paitsi kaunis myös paloturvallinen. Limetinvihrea koulu on nimittain tehty peltista.
  http://www.svt.se/2.33538/1.2509676/limegron_rinkebyakademi_ateruppstanden

  Kannattaisiko vähän perehtyä “oikeisiin” tosiasioihin seuraavalla kerralla?

 3. Juha Metsälä sanoo:

  Valitettavasti minulla ei ole ollut tilaisuutta päästä kuuntelemaan Börje Ehrstrandin luentoja. ” Mahtavat tulokset sekä hänen koulunsa oppimistuloksissa että kouluviihtyvyydessä” innostivat minua kuitenkin tutustumaan Rinkebyskolanin menestystarinaan netin kautta.
  Koulun saamalla ylimääräisellä tuella (45000kr/oppilas/vuosi) on kiistatta saatu aikaan monia hyviä asioita, esim. palkittu koulukirjasto ja loistavia menestyksiä niin käsi- kuin jalkapallossakin.
  Lisäksi osa koulun oppilaista on menestynyt loistavasti kansallisissa matematiikkakilpailuissa.

  Innostustani Rinkebyskolanin käyttämisestä mallina vaikkapa Suomen koulujärjestelmän kehittämisessä laimensivat kuitenkin hiukan
  http://pejl.svt.se/skola/stockholm/stockholm/rinkeby-kista/0180280_rinkebyskolan/ -sivuilta löytyneet tilastotiedot ko. koulusta. Sivujen mukaan koulu on oppilaiden todistusten keskiarvojen perusteella Ruotsin huonoimman 5% joukossa ja vain 40,9% oppilaista on saanut päästötodistuksen ilman hylätty-arvosanoja (Tämä tulos on myös huonoimman 5% joukossa).
  koulussa oli 2010-2011 324 oppilasta eli palkitun kirjaston, jalka- ja käsipallojoukkueiden ja nuorisotilojen ylläpitoon ynnä kirjallisuus-, kieli- ja teatteriprojekteihin ylimääräistä rahoitusta oli ko. lukuvuonna käytetty noin 14580000 Kr. ilman näkyvää tulosta koulumenestyksessä.
  Voi tietenkin olla mahdollista, että huonon koulun oppilaiden surkea koulumenestys olisi ilman mainittuja erityistoimia vieläkin surkeampaa, enkä missään nimessä halua väheksyä sijoittamista kulttuuriin ja liikuntaan, mutta miksi ihmeessä käyttää Rinkebyskolanin kaltaista järkyttävää epäonnistumista esimerkkinä menestystarinasta?

Kommentointi on suljettu.