Koulussa yllättäviin tapahtumiin on reagoitava nopeasti

Mikäpä rehtorilla uutta lukuvuotta koulussa käynnistäessä, kun takana on aurinkoinen ja lämmin kesäloma, kaikki uuden lukuvuoden valmisteluun liittyvät työt mukavasti mallillaan ja takana muutama rauhallinen elokuun alun työpäivä. Kolmas loman jälkeinen työpäivä muuttaakin odottamatta koko koulutyön alun. Yläkoulurakennuksen luokkien ja käytävien lattialla on vettä ja vettä valuu joidenkin luokkien seinää pitkin. Mistä vesi yhtäkkiä tuli?

Kautta aikain koulujen ja päiväkotien pihat ovat olleet vapaa-ajanviettopaikkoja, ennen kaikkea lapsille ja nuorille. Kameravalvonnasta ja ennakoinnista huolimatta piha-alueet tarjoavat mukavan rauhaisan miljöön viettää aikaa koulun pihan sopukoissa. Jossain kohtaa koulun alueella viheristutukset tai puu- tai viheraidat kruunaavat rauhan. Rauhan suojassa tapahtuu kaikenlaista, myös paljon ilkivaltaa. Jakomäessä ilkivalta on koulun alueella jopa vähentynyt muutamien viime vuosien aikana. Kulunut kesä kuitenkin näyttäytyi toisin, mm. ikkunoita rikkoutui valtava määrä. Niin mistä se vesi yhtäkkiä tuli? Koulumme katolla tapahtuneen tahallisen ilkivallan seurauksena syntyi vesivahinko.

Kaikenlaiset turvallisuuteen liittyvät asiat ovat kouluissa ensiarvoisen tärkeitä. Turvallisuustietoisuus on kouluissa lisääntynyt vuosi vuodelta. Turvallisuuteen liittyviä riskejä pyritään ennakoimaan, turvallisuuteen liittyvistä asioista keskustellaan ja henkilökuntaa koulutetaan. Oppilaiden kanssa harjoitellaan yhdessä turvallisuusasioita. Hyvästä ennakoinnista huolimatta koulun arjessa voi tapahtua jotain odottamatonta, niin erilaisia pieniä kuin suurempiakin sattumuksia ja jopa päivittäin. Näistä syntyy aina kriisitilanne, johon on reagoitava nopeasti ja jossa on toimittava nopeasti. Oikea-aikainen tiedottaminen on erittäin tärkeää, olipa kriisitilanne sitten iso tai pieni. Tapahtuneesta asiasta voi syntyä hyvinkin nopeasti väärinkäsityksiä, jotka leviävät tietona nopeasti. Avoin säännöllinen tiedottaminen tapahtuneesta rauhoittaa ja tukee turvallisuuden tunnetta epävarmassakin tilanteessa.

Kun vahingon laajuus koulussamme selvisi, oli viikko aikaa pohtia ja suunnitella, kuinka yläkoulun osalta koulutyö käynnistetään, puhumattakaan siitä kuinka koulutyötä jatketaan, koska koko yläkoulurakennus tulisi olemaan useamman kuukauden pois käytöstä. Lähtötilanteeseen oman haasteensa toi se, ettei koulutyö ollut vielä käynnissä. Edessä oli nopea toiminta ja tiedottaminen lomalta palaavalle henkilökunnalle, kodeille ja oppilaille sekä julkisuuteen. Kuluneen kuuden viikon aikana tietoa on annettu sitä mukaa, kun asiat ovat edenneet.

Tärkeää kriisitilanteessa on ollut toimia rauhallisesti. Usko ja luottamus siihen, että asiat järjestyvät, on auttanut tapahtuman synnyttämien tunteiden käsittelyä. Avoin yhteinen keskustelu tapahtuneesta niin henkilökunnan kuin oppilaiden ja huoltajien kesken on rakentanut ymmärrystä ratkaisuille, joita poikkeustilanteessa on tehty. Jokainen on joustanut tilanteen edellyttämällä tavalla.

Onni onnettomuudessa väistötilat löytyivät kaiken etsimisen jälkeen hyvin läheltä, yhdestä koulumme kolmesta rakennuksesta. Koska oppilasmäärämme on laskenut muutamien viime vuosien aikana, meillä on ollut mahdollisuus tilajärjestelyihin. Olimme tehneet jo keväällä uusia tilajärjestelyitä, joita jatkoimme elokuussa. Erinomaisella yhteistyöllä onnistuimme järjestelemään väistötilat yläluokkien oppilaille, mistä suuri kiitos kuuluu upeasti yhteen hiileen puhaltavalle työyhteisöllemme. Kiitos myös oppilaille ja huoltajille, jotka ovat luottaneet kouluun ja asioiden järjestymiseen. On ollut suuri helpotus voida todeta, että koulunkäynti jatkuu pienin poikkeusjärjestelyin omassa koulussa ja koulutyö on saatu tapahtuneesta huolimatta hyvin käyntiin.

Ulla-Maija VähäsarjaMukavaa ja turvallista lukuvuotta 2011–2012!

Ulla-Maija Vähäsarja
rehtori
Jakomäen peruskoulu

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.