Pienin askelin

Jälleen tänä syksynä kymmenet tuhannet pienet koululaiset aloittivat oman koulutiensä. Siinä, missä pikku oppilaita jännitti tuleva oppivelvollisuus, olivat taas monet vanhemmat huolissaan koulumatkan turvallisuudesta.  Huoli on ymmärrettävä ja osin aiheellinenkin, onhan koulun aloittaminen yksi tärkeä merkkipaalu ihmisen elämässä. Lapsi fyysisesti pienin, mutta vertauskuvallisesti suurin askelin astelee kohti aivan uutta itsenäisyyttä.

Tilastojen valossa suomalainen liikenne on hyvin turvallista, eivätkä koulumatkat tee tästä poikkeusta. Koulumatkoilla vakavia onnettomuuksia sattuu todella harvoin. Pienin askelin Suomi on noussut hyväksi ja turvalliseksi maaksi liikkua. Vielä 1970-luvun alussa meillä tieliikenteessä kuoli vuosittain pitkälti yli tuhat ihmistä. Viime vuonna kuolleiden lukumäärä oli 272. Myönteisen kehityksen arvon ymmärtää parhaiten, jos vertaa lukuja rekisterissä olevien ajoneuvojen määrään. 70-luvulta ajoneuvojen ja samoin myös liikennesuoritteen määrä on viisinkertaistunut. Eli toisin sanoen: jos liikenteessä kuolleiden lukumäärä seuraisi rekisterissä olevien ajoneuvojen määrää, kuolisi meillä nykyään vuosittain liikenteessä yli viisi tuhatta ihmistä.

Mutta; liikenneturvallisuus ei koskaan ole vain lukuja tilastossa. Liikenteessä kuollut tai loukkaantunut ei koskaan ole vain merkintä viranomaisten rekistereissä. Jokainen onnettomuus koskettaa uhrien perheitä, omaisia ja ystäviä aiheuttaen valtavan määrän surua ja murhetta. Erityisen koskettava onnettomuus on juuri silloin kun se kohdistuu pienin askelin koulutietään aloittelevaan ekaluokkalaiseen.

Joka syksy koulujen alkaessa poliisi ja erilaiset järjestöt kampanjoivat turvallisen koulumatkan puolesta. Poliisin nopeusvalvonnastakin tulee hetkessä yleisesti hyväksyttyä, kunhan se tehdään koulujen lähettyvillä. Kampanjat ovat pieni askel oikeaan suuntaan, ne toimivat hyvänä ”herätyksenä” tärkeän asian puolesta. Kuitenkin, koulumatkanhan tulee olla turvallinen läpi vuoden, ei ainoastaan koulujen alkaessa.

Lapsi tulee aina mieltää eläväksi varoitusmerkiksi. Lapsen on vaikea havainnoida liikennetilanteita oikein, koska heiltä puuttuu kokemusta liikenteessä. Pienen kokonsa puolesta lapsen on vaikea nähdä lähestyviä ajoneuvoja esteiden takaa sekä arvioida niiden käyttämää nopeutta tai etäisyyttä. Vastaavasti autoilijan on vaikea havaita lasta. Lapset ovat myös leikkisiä, jolloin heidän huomionsa saattaa kiinnittyä pois liikenteestä. Lapsilla ei ole vielä tarkkaa käsitystä liikenteen vaaroista ja he voivat luottaa liikaa autoilijoiden mahdollisuuksiin tai haluun pysähtyä suojatiellä.

Autoilijoiden tulee huomioida erityisesti pienet koululaiset suojateillä, noudattaa liikennevaloja ja kiinnittää huomiota rajoitusten mukaiseen ajonopeuteen. Monet lastensa turvallisuudesta huolestuneet vanhemmat tuovat lapset kouluun omalla autolla aamuisin, samalla kuitenkin lisäten koulun ympäristön liikennettä ja näin lisäten myös onnettomuusriskiä.

Oman ajotavan ohella tärkeä asia turvallisen koulumatkan luomisessa on vanhempien antama malli. Lapsi tuskin oppii ajamaan autoa pelkästään takapenkiltä katselemalla, mutta lapsi varmasti aistii vanhemman käyttäytymisessä tapahtuvan muutoksen, mikäli aikuinen purkaa aggressioitaan ajaessaan. Toisaalta lapselle on vaikea perustella pyöräilykypärän ja heijastimen tärkeyttä jos aikuinen itse toimii toisin. Tai opettajien ja poliisien on turha puhua tielle ryntäämisen vaaroista ja liikennevalojen noudattamisen tärkeydestä jos oma vanhempi tempaa kädestä lapsen juosten päin jalankulkuopastimen punaista valoa.

Päävastuu turvallisuudesta on aina aikuisella.

Turvallista (koulu)matkaa!

Jussi Pohjonen
tiedottaja, ylikonstaapeli
Liikkuva poliisi

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.